Carles Puigdemont i David Bonvehí, el mes de març passat a Brussel·les
Carles Puigdemont i David Bonvehí, el mes de març passat a Brussel·les (ACN)

Divisió interna al PDeCAT sobre la seva possible dissolució dins de JxCAT

Jordi ErolesActualitzat

Divisió al Partit Demòcrata per com reordenar l'espai postconvergent i, especialment, entre els partidaris i els contraris a la dissolució del partit dins de Junts per Catalunya. El president del PDeCAT, David Bonvehí, és contrari a la seva desaparició i en les últimes hores s'ha donat a conèixer un manifest d'alcaldes i càrrecs territorials que li donen suport, però el cert és que no ha trascendit encara cap nom.

De tota manera, el portaveu del Partit Demòcrata i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha assegurat a El Matí de Catalunya Ràdio que en les negociacions amb la Crida per a la confluència, el debat no és sobre la desaparició del PDeCAT, que descarta, ni tampoc es discuteix el lideratge de Carles Puigdemont. El debat, diu, és ideològic:

"El que estem parlant amb la Crida i els actors de l'univers de Junts per Catalunya és més de model, també de país, i no tant d'organització. No només de fer coalicions electorals per guanyar eleccions, sinó de fer projectes polítics per durar en el temps. Què ens separa? ho tenim sobre la taula: què serem, una organització d'esquerres, JxCAT, en el moment que confluim? Serem una organització que respongui a la centralitat del país, el que hem representat sempre la gent del PDeCAT i abans de Convergència?"

 

El portaveu del PDeCAT i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona
El portaveu del PDeCAT i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona (ACN / Gerard Artigas)

 

El cert és que la divisió dins del PDeCAT s'ha accentuat amb una guerra de manifestos i una batalla per sumar noms il·lustres. Tot plegat després de la proposta que divendres va posar sobre la taula la comissió delegada del Partit Demòcrata per capitanejar la confluència dins de JxCAT i integrada per Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Lluís Puig.

Davant d'unes negociacions entre el PDeCAT i la Crida, o el que és el mateix, entre David Bonvehí i Jordi Sànchez, que estan encallades i amb les posicions enrocades, els quatre exconsellers han plantejat confluir en un nou partit, Junts per Catalunya, amb la celebració d'una assemblea constituent, i la possible desaparició del PDeCAT al cap de 6 mesos. Aquesta proposta, avalada per Puigdemont, però, va ser rebutjada en votació per l'executiva del Partit Demòcrata en la reunió d'aquest divendres.

 

 

I a partir d'aquest moment, els fets es precipiten. Dissabte, es fa públic el manifest "Junts", que aposta perquè el PDeCAT i la Crida conflueixin en una sola formació, Junts per Catalunya, en la línia del que demanen els líders del partit empresonats.

Ràpidament s'hi adhereixen desenes de personalitats: diputats del Parlament i el Congrés, senadors, regidors i alcaldes (com els de Girona, Olot, Vic, Valls, Ripoll...), associats del Partit Demòcrata, alts càrrecs del govern i els consellers Damià Calvet, Miquel Buch, Meritxell Budó i Jordi Puigneró, que hi donen suport públicament a través de les xarxes amb un mateix missatge:

 

 

 

 

 

Per l'altra banda, alcaldes i càrrecs locals del partit (els noms dels quals encara no s'han fet públics) han signat un manifest que mostra el seu suport a l'executiva de Bonvehí, que fins ara ha apostat per fer una coalició i descarta la desaparició del PDeCAT.

 

David Bonvehí, sortint aquest divendres de la seu del PDeCAT
David Bonvehí, sortint aquest divendres de la seu del PDeCAT (ACN / Bernat Vilaró)

 

Tot plegat s'hauria de dilucidar en un Consell Nacional que l'executiva del Partit Demòcrata assegura en què està treballant per celebrar-lo aquest juliol, però que els costa trobar un local on aplegar 400 persones respectant la distància de seguretat.

Ara bé, Junts per Catalunya podria accelerar, avançar-los i celebrar el seu congrés fundacional també el mes vinent al qual tothom estaria convidat: els electes de JxCAT, la Crida i els associats del Partit Demòcrata.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
JxCatPDeCATCarles Puigdemont
Anar al contingut