Diversos passatgers ferits en un avió iranià per les maniobres d'uns caces dels EUA

El pilot ha reduït ràpidament l'altitud "per evitar una col·lisió", mentre que els EUA diuen que es tractava d'una "inspecció visual rutinària"

Actualitzat

Un avió de línia regular iranià ha estat interceptat per error, quan sobrevolava espai aeri de Síria, per avions militars de la coalició que lideren els Estats Units, i ha perdut altura bruscament.

Com a conseqüència de l'incident diversos passatgers n'han resultat ferits, tot i que no s'ha informat que cap estigui greu.

Fonts militars nord-americanes han explicat que els dos aparells F-15 es van situar a la distància reglamentària de l'avió civil per fer una inspecció visual rutinària.

 

Maniobra per evitar una col·lisió

El pilot de l'avió comercial va reduir ràpidament l'altitud per evitar el que va considerar que podria haver estat una col·lisió amb els caces.

El comandament americà que supervisa les operacions a l'Orient Mitjà ha indicat en un comunicat que aquesta maniobra era part de les seves "missions aèries de rutina" sobre Síria, on els Estats Units mantenen tropes.

"La inspecció visual s'ha fet a 1.000 metres de distància -diu el comunicat- i s'ha fet d'acord amb les normes internacionals. Un cop el pilot de l'F-15 ha identificat l'avió com un avió de passatgers de Mahan Air, s'ha allunyat de l'aparell d'acord amb la normativa de seguretat establerta."

L'avió, que provenia de Teheran, ha pogut continuar el vol i ha arribat a destinació, a Beirut. El govern de l'Iran ha anunciat que demanarà explicacions internacionals per aquesta actuació.

Israel, l'enemic de sempre

En un primer moment, Teheran havia responsabilitzat avions israelians de l'incident i ja havia posat en marxa la maquinària diplomàtica per demanar responsabilitats.

Israel i els Estats Units són enemics de fa temps de l'Iran. El poder iranià és un aliat del règim a Síria, país en guerra des del 2011 i veí d'Israel, com també ho és del moviment Hezbollah al Líban.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut