Diversos alcaldes d'ERC planten al rei Felip VI a l'acadèmia de Talarn
El rei Felip VI en l'entrega de despatxos a l'Acadèmia de Talarn

Diversos alcaldes d'ERC planten el rei Felip VI a l'acadèmia de Talarn

L'alcaldessa de Tremp, Pilar Cases, ha justificat la negativa pel fet que el rei no es va reunir en el seu moment amb els presidents del Parlament català Torrent i Forcadell

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha tornat a Catalunya aquest divendres per presidir el lliurament de despatxos a la nova promoció de sergents formada a l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn. Diversos alcaldes d'ERC de localitats veïnes del Pallars han declinat assistir-hi.


En la quarta visita a Catalunya aquest any, el rei estarà acompanyat pel cap d'Estat Major de l'Exèrcit de Terra, el general d'Exèrcit Francisco Javier Valera, i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, amb qui lliurarà els despatxos als 456 suboficials, 26 dels quals són dones.

 

 

Entre el alcaldes que han plantat el rei, hi ha l'alcaldessa de Tremp, Pilar Cases, que governa amb el suport de Junts per Cat. Ha justificat la seva negativa pel fet que el rei no es va reunir en el seu moment amb el president del Parlament català, Roger Torrent, i la seva antecessora, Carme Forcadell, que és a la presó per la seva participació en el procés independentista.


A aquest gest, s'hi afegeix que l'alcaldessa d'ERC s'ha negat a retirar els llaços grocs de l'espai cultural La Lira, on tindria lloc aquesta setmana el tradicional concert que organitza l'Acadèmia de Talarn en vigílies del lliurament de despatxos als sergents.

Davant de la postura contrària de Cases de treure els símbols solidaris amb els dirigents independentistes que són a la presó, la direcció de l'escola militar va decidir suspendre el concert a l'edifici municipal.

En representació de la Generalitat, assisteix a l'acte dels despatxos la seva delegada a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.

Per primera vegada des del 1980, el representant de la Generalitat no lliurarà al número u de la promoció la reproducció de l'espasa de Jaume I el Conqueridor, que va ser rei d'Aragó i comte de Barcelona, una cosa que es va acordar com a gest dels llaços entre la Generalitat i l'Exèrcit i de la presència de l'acadèmia a Talarn.

En comptes de l'espasa, Amorós lliurarà el llibre "Imago Cataloniae Mapes de Catalunya, Empremtes de la Història", una col·lecció de mapes antics del territori català, han informat fonts del Ministeri de Defensa. Es tracta del mateix llibre que el president de la Generalitat, Quim Torra, va regalar a Pedro Sánchez en la seva primera reunió a La Moncloa, fa un any.

Felip VI ja va presidir la cerimònia d'entrega dels reals despatxos a l'acadèmia de Talarn el 2015 i el 2017.

 

ARXIVAT A:
Felip VIERC
Anar al contingut