Tuits de polítics com Ernest Benach i Xavier Trias responent a la iniciativa
Ernest Benach i Xavier Trias han respost a la iniciativa.
Barcelona

Diverses plataformes i partits polítics es comprometen amb #sensepreguntescapcobertura

A les portes de les eleccions municipals, la xarxa es reivindica com un motor per canviar el panorama polític. Una campanya engegada per periodistes a Twitter està aconseguint que partits i càrrecs polítics es comprometin a acceptar la llibertat de premsa. La iniciativa #sensepreguntescapcobertura defensa no informar sobre un acte si no s'hi accepten preguntes dels periodistes, un costum que s'ha anat estenent. Polítics catalans i espanyols presents a Twitter s'han adherit a la campanya. Tot i això, la xarxa reclama que es vagi més enllà d'una declaració d'intencions i que la mesura no s'apliqui només a polítics.

Actualitzat
Moltes rodes de premsa s'han acabat convertint en el que es coneix com una declaració sense preguntes. És a dir: l'interessat convoca els mitjans, dóna el seu missatge i marxa sense respondre cap qüestió que li puguin plantejar els periodistes. Aquesta modalitat, acceptada i fins i tot lògica en algunes ocasions, s'està estenent i posa en perill la llibertat d'informació. Per això, Twitter s'ha convertit en un motor per exigir als polítics i organitzacions que no marxin sense respondre.

#sinpreguntasnocobertura va néixer en castellà de la mà de periodistes espanyols farts d'haver d'aguantar el silenci com a resposta. En només un dia es va situar com a "trending topic" a Espanya i es va traslladar a Catalunya amb #sensepreguntescapcobertura. El 3cat24, aplicant la norma, va fer preguntes i alguns polítics han respost. Diversos càrrecs de CiU, PSC, ERC, Iniciativa, Democràcia Catalana i Reagrupament s'han adherit a la campanya. L'expresident del Parlament Ernest Benach també s'ha mullat, tot i que ja està allunyat de la política.

El candidat de Convergència i Unió per Barcelona, Xavier Trias, s'ha adherit a la iniciativa i recorda que sempre fa compareixences obertes. També s'hi suma el dirigent d'ERC, Jordi Portabella, i tot el grup d'Unitat per Barcelona, la candidatura a la capital que els republicans presenten conjuntament amb Democràcia Catalana i Reagrupament. Aquesta darrera formació s'hi ha sumat en bloc i ha aprofitat per reivindicar el senyal de TV3 al País Valencià.

El cap de l'oposició, el socialista Joaquim Nadal, ha respost a la pregunta del 3cat24 recordant que sempre ha permès les qüestions: "Us respondré si trobeu alguna roda de premsa meva en 32 anys on no hi hagi hagut preguntes, si no us sembla suficient." L'exconseller Josep Bargalló fins i tot n'ha fet humor amb un "no deien que, precisament, responies massa?".

L'eurodiputat d'ICV Raül Romeva recorda en un tuit que "la democràcia implica llibertat informativa". Santi Rodríguez, candidat del PP a Vilanova i la Geltrú, gira el mitjó de la campanya i assegura: "A mi em pregunten més aviat gens!!!".

Dels polítics preguntats via Twitter pel 3cat24, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, no ha respost a la campanya.

PP i PSOE es comprometen

A Espanya, PP i PSOE han reaccionat. Els primers, a través del seu Twitter oficial, on han defensat que les preguntes són necessàries i que a la seva seu del carrer Gènova a Madrid sempre permeten intervencions dels periodistes.

Al PSOE ha respost el director de comunicació, Carlos Hernández de Miguel. Això sí, ha advertit que el partit dels socialistes és federal i que no pot respondre per tots, tot i que es tracta d'un compromís general. Alguns polítics com José Barreda s'hi han adherit.
Anar al contingut