Diverses ONG denuncien la falta de compromís d'Occident per invertir a l'Afganistan

Diverses organitzacions no governamentals (ONG), agrupades sota el que es coneix com ACBAR, han denunciat que els països occidentals només han pagat 15.000 dels 25.000 milions de dòlars a què es van comprometre per ajudar a la reconstrucció de l'Afganistan. En un informe, aquesta organització afirma que els fons no es gestionen correctament i assegura que això dificulta que la pau arribi al país. L'economia afganesa es basa en un 90% en les subvencions internacionals, fet que dificulta refer les infraestructures després de dues dècades de guerra. L'informe diu que prop de la meitat de les inversions torna en forma de pagaments a empreses i assessories.

Actualitzat
Els Estats Units és un dels països que més diners ha donat, tot i que encara deu la meitat dels més de 10.000 milions a què es va comprometre. La Comissió Europea encara ha de pagar 600 milions dels diners que va aprovar per destinar al país.

ACBAR exigeix un major compromís als governs perquè la gestió actual és ineficaç. L'informe posa exemples. Així, l'obra de la carretera que uneix Kabul amb l'aeroport es va adjudicar a una constructora nord-americana i va costar quatre vegades més que s'hi ho hagués fet una d'afganesa. Calen també escoles. I és que, la meitat dels nens està sense escolaritzar. Les subvencions són primordials per al país i els seus ciutadans. El 40% de l'ajuda rebuda, diu l'informe, torna a Occident en forma de pagaments a corporacions i assessories.
Anar al contingut