Catalunya

Diverses localitats catalanes s'han sumat al dia contra la violència de gènere

Per denunciar la violència de gènere Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, les valls d'Àneu, Manresa i Tortosa han fet un minut de silenci. Aquest any, a Catalunya, han mort 11 dones i 2 menors. S'han presentat 9.000 denúncies i s'han fet més de 5.000 detencions per violència de gènere.

Actualitzat
A Barcelona la concentració s'ha fet a la plaça de Sant Jaume i hi han assistit membres de la Generalitat, l'Ajuntament i entitats socials. El director del Centre de Cultura Contemporània (CCCB), Josep Ramoneda, ha llegit un manifest recordant els noms de les víctimes. De la seva banda, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha insistit que la feina en la prevenció és on més poden incidir les administracions. A més, Capdevila ha insistit en la conscienciació dels joves -a través del programa "Talla amb els mal rotllos"- i dels estrangers -a través de Dones del Nord, Dones del Sud.

A Tarragona també hi ha hagut un clam unitari per rebutjar la violència. I és que aquest 2010 dues dones han mort a mans de les seves parelles al camp de Tarragona. Un dels assassinats va ser al mes de febrer a Alcover. L'altre cas mortal de violència de gènere va tenir lloc a l'octubre a la ciutat de Tarragona. Una noia de 26 anys va morir a mans del seu marit juntament amb els dos fills. L'escenari d'aquest últim crim va ser un pis del carrer Reial. És per això que l'acte institucional a Tarragona del Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència de Gènere té lloc a la plaça dels Infants, a la part baixa de la ciutat. El psicòleg del Departament de Justícia de la Generalitat Sergi González ha llegit el manifest i ha demanat la implicació de tota la ciutadania. Enguany, més de 670 dones han estat ateses per maltractaments a la demarcació.

I a Lleida la plaça dels Fanalets de Sant Jaume, al cor del centre històric, ha estat l'escenari de l'acte institucional de commemoració. En aquest acte conjunt de totes les institucions de Lleida (Ajuntament, Diputació, Generalitat de Catalunya, Universitat de Lleida i Consell Comarcal del Segrià) s'ha llegit el manifest unitari redactat i consensuat per la Generalitat de Catalunya, encapçalada per l'Institut Català de les Dones, juntament amb les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona; l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, i la Federació de Municipis de Catalunya.

El president de la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Lluís Cadena, ha estat l'encarregat de llegir públicament un manifest que ha recordat les víctimes de la violència masclista. Durant aquest any 2010, la Guàrdia Urbana de Lleida ha fet 38 detencions per violència de gènere. L'any 2009 se'n van fer 39.

Precisament aquest divendres el govern espanyol aprovarà una reforma del codi civil que prohibirà que els maltractadors imputats per delictes de violència de gènere puguin tenir la custòdia dels fills.

Catalunya és pionera en aquesta qüestió, ja que des del 2008 els maltractadors no poden heretar patrimoni. A més el llibre segon, relatiu a la família, del codi civil català també preveu la retirada de la custòdia als agressors.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut