Llargues cues als centres de votació a l'Afganistan (Reuters)
Llargues cues als centres de votació a l'Afganistan (Reuters)
Kabul

Diverses explosions en l'inici de les eleccions afganeses, amenaçades pels talibans

Els talibans han avisat durant les últimes setmanes que actuarien amb violència

Actualitzat

Les eleccions legislatives a l'Afganistan han començat amb diverses explosions a molts centres electorals de Kabul que han deixat un nombre indeterminat de víctimes mortals.

A última hora de dissabte un atemptat suïcida a Kabul, poc abans del tancament dels col·legis aquest dissabte, ha deixat almenys 15 morts, 8 dels quals eren policies.

Segons la policia, l'autor ha estat un insurgent que portava un armilla explosiva i ha intentat entrar dins un col·legi electoral sense èxit, tot i que ha fet detonar l'explosiu abans de ser detingut. De moment no es coneixen més detalls de la identitat del terrorista.

També s'han llançat quasi mig centenar de projectils de morter a la província de Kunduz i hi ha hagut altres atacs durant la jornada d'eleccions.

 

 

S'han desplegat 70.000 membres de les forces de seguretat per protegir els 8,9 milions de votants registrats. Tot i així, milions d'electors han renunciat a inscriure's per por dels atemptats.

També hi ha hagut altres problemes logístics. Milers de col·legis electorals no han obert per la falta d'assessors, l'absència de llistes electorals o el mal funcionament de les terminals de reconeixement biomètric instal·lades en l'últim minut i utilitzades per primera vegada. S'han format llargues cues als centres de votació de la capital i d'altres zones del país a causa dels retards.

El president afganès, Ashraf Ghani, ha volgut donar exemple i ha votat a primera hora, quan s'han obert les urnes. Ha demanat als ciutadans que també ells "surtin a votar".

 

 

Molts candidats han expressat la seva frustració a l'agència francesa AFP al no trobar els seus noms a les llistes quan s'havien registrat:

"És un veritable desastre, estic molt decebut. Érem gairebé 500 davant la porta i hem esperat dues hores per votar. El centre ha obert tard, després no trobàvem els nostres noms, i després votar amb aquestes màquines triga de 15 a 20 minuts per persona."

 

Abdul Badi Sayad, president de la Comissió Electoral Independent, ha dit que el procés de votació continuarà fins diumenge en aquells llocs on els funcionaris electorals o el material electoral han arribar tard.

 

Atacs talibans

Es tracta de les terceres eleccions parlamentàries des de la caiguda dels talibans, el 2001, i estan finançades per la comunitat internacional. Els talibans han amenaçat en les últimes setmanes que recorrerien a la violència per derrotar el procés democràtic, que consideren il·legítim.

Aquest dissabte al matí, el seu portaveu Zabihullah Mujahid, va aconsellar als ciutadans que es quedessin a casa a través de Twitter:

"El públic ha d'abstenir-se de participar en aquest procés teatral per protegir les seves pròpies vides."

Centenars de persones han mort o han resultat ferides i almenys deu candidats han estat afusellats en atacs relacionats amb les eleccions els últims mesos. Un atac talibà va matar aquest dijous el poderós cap de policia de Kandahar, el general Abdul Raziq, en un complex d'alta seguretat.

Alguns votants han expressat la seva indignació amb els atacs a l'agència AFP, com Asadullah, de 22 anys:

"He vingut aquí per votar arriscant la meva vida i estic preocupat per la meva seguretat. Però hem de desafiar els talibans i sortir en grans quantitats i votar, perquè és un dia històric per a nosaltres."

Mustafa, un votant de 42 anys de Kabul, ha afegit:

"A pesar del risc, havia de ser aquí. Hem de votar per veure noves cares en aquest parlament i expulsar els diputats que són corruptes."

ARXIVAT A:
EleccionsPròxim Orient
Anar al contingut