Pla general de la platja de la Rubina, en una imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Castelló publicada aquest 23 de febrer del 2021. (Horitzontal)

Diverses entitats s'uneixen per reclamar que s'aturi el projecte de restauració de la Rubina de Castelló d'Empúries

ACN Castelló d'Empúries.-Diverses entitats de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) s'ha unit per reclamar que s'aturi el projecte del Ministeri per a la Transició Ecològica per restaurar la platja de la Rubina. Les associacions de comerciants i empresaris, propietaris i usuaris del Paratge de la Rubina, negocis de la zona i associacions culturals i esportives han elaborat el manifest 'La Rubina per a tothom' on admeten que les actuacions de restauració ambiental són "beneficioses" però que, alhora, comporten "greus limitacions dels accessos" que "afecten negativament a l'ús social de la platja". En aquest sentit, exigeixen que s'aturi i que s'iniciï un procés per participatiu per definir l'ordenació dels accessos amb "tots els agents econòmics i socials del municipi".

La platja de la Rubina és una de les més conegudes de l'Empordà. No només per la seva gran extensió de sorra sinó també per la nombrosa oferta de guinguetes i d'esports nàutics que s'hi ofereixen. L'Estat va començar a elaborar fa uns anys un projecte per restaurar la zona dels aiguamolls i el seu sistema dunar i el mes de novembre va sortir a exposició pública. El projecte preveu tancar el camí d'accés actual per restaurar el sistema dunar afectat i que s'utilitzi només com a via de servei per a vehicles autoritzats. També preveu desplaçar els aparcaments que hi a tocar i adequar-ne d'alternatius fora de la zona de domini públic marítimo terrestre -a la banda més propera als càmpings-, així com la retirada dels abocaments de runa existents i la creació d'un itinerari interior, entre d'altres. L'actuació, però, ha generat recels entre diverses entitats i associacions del territori. En un manifest conjunt, les associacions de comerciants i empresaris del municipi, la de propietaris i usuaris del paratge de la Rubina, el Club Esportiu Costabrava Extrem, l'hípica Arnau, el Centre d'equinoteràpia l'Unicorn Blanc, el Xiringuito X, i l'associació Cultural i d'Esbarjo, entre d'altres, reclamen que s'aturi el projecte. Consideren "molt beneficioses" les actuacions de restauració ambiental que es volen fer als sistema naturals de la Rubina -inclosos dins del Parc Natural dels Aiguamolls- però, alhora, alerten que comporten "greus limitacions" en els accessos. "Ni en el projecte ni en el corresponent estudi d'impacte ambiental s'ha tingut en consideració l'afectació de l'activitat social, comunitària i econòmica", remarquen al manifest. En aquest sentit, diuen que les actuacions previstes s'han consensuat amb el Parc, l'Ajuntament i els càmping però s'han "obviat" la resta d'agents implicats: banyistes, clubs esportius, usuaris amb mobilitat reduïda, propietaris de gossos, pagesos, concessionaris de les guinguetes o pescadors, entre d'altres. Per tot plegat, reclamen iniciar un procés participatiu per definir una "nova proposta d'ordenació dels accessos" amb el consens de tots els implicats. L'alcalde del municipi, Salvi Güell, diu que Costes només els ha comunicat les actuacions previstes però que no hi han tingut participació i que, per això, hi han presentat al·legacions. "Demanem més aparcaments dels previstos i una millora dels accessos a la platja, però ja ens van avançar que el canvi del camí d'accés com a vial de servei era inapel·lable", remarca. També tenen prevista una reunió amb els sectors afectats per explicar-los el projecte.

El més llegit

AVUI ÉS NOTÍCIA

Anar al contingut