janquim

Diverses aplicacions ja aprofiten les dades obertes del govern i els ajuntaments

Els processos d'obertura de dades comencen a donar els primers resultats i ja hi ha aplicacions que terceres parts desenvolupen amb les dades que el govern català o alguns ajuntaments han posat a l'abast de tothom.

Actualitzat
La finalitat del procés d'obertura de dades és que terceres parts puguin desenvolupar aplicacions de servei per als ciutadans. Aquestes aplicacions poden tenir una vocació només de servei, poden respondre a grups determinats, com ara pacients d'alguna malaltia concreta o veïns d'un barri, o pot tenir també la intenció d'aconseguir ingressos econòmics.

Els primers progressos s'observen en el llançament d'aquest procés a la Generalitat. Layar, que genera eines per trobar llocs propers amb diversos mòbils, també ha treballat amb la llista d'equipaments públics, per generar la seva localització amb la tecnologia de la realitat augmentada, que permet enfocar amb la càmera de l'aparell a un carrer i que l'aplicació indiqui on hi ha els equipaments públics més propers, en una aplicació creada recentment.  

Això és possible gràcies a l'obertura de dades, que posa a l'abast dels desenvolupadors les dades reals en formats reutilitzables, com s'ha fet amb els equipaments.

Meteorologia i agenda al mòbil

Una altra de les creacions fetes per tercers s'anomena "El temps" i ofereix informació meteorològica per a aparells que funcionen amb el sistema Android, basada en les prediccions que existeixen a la informació pública.  

Un altre cas d'aplicació feta per d'altres és l'Agenda de Badalona, per a iPhone, que recull les dades existents al nou portal d'aquesta ciutat. Tot i que en aquest cas el desenvolupador que l'ha creada és al mateix temps un col·laborador actiu en els canvis que hi ha hagut a l'actuació a internet dels serveis informàtics badalonins. La seva decisió de crear aquesta aplicació, gratuïta i amb vocació de servei, vol ser exemplar, per convidar altres professionals a crear les seves aplicacions basades en les dades de Badalona. Ja es treballa en una versió per a Android.

Badalona és, amb Lleida, un dels municipis pioners en l'obertura de dades, mentre que el de Barcelona ja ha anunciat el seu pla. Mentrestant, diversos col·lectius preparen aplicacions que obtenen les dades de llocs d'interès públic, com ara els horaris i trajectes dels autobusos de què disposa TMB, encara que no obtinguin la seva col·laboració.

És en aquesta ciutat on treballen justament els creadors de Rodalia.info, un lloc que consta al portal Dades Obertes de la Generalitat com una mostra de les actuacions ciutadanes amb dades públiques. Al seu moment, des del govern català es va reconèixer la feina feta per aquests programadors, que són autors d'altres productes vinculats amb la visualització de dades.

Anar al contingut