El símbol de suport al col·lectiu LGTBIQ+ en un festival al parc de Disney a Florida (Reuters/Octavio Jones)

Disney perd definitivament els privilegis a Florida per haver criticat una llei homòfoba

Les amenaces del governador de Florida, que va aprovar la polèmica llei "no diguis gai", s'han fet realitat i Disney ja no compta amb un govern propi

Actualitzat

Ron DeSantis, governador de Florida, ha nomenat els nous 5 membres que substituiran els que des dels anys 70 gestionaven el parc de Disney d'Orlando, un districte que quedava a mig camí entre la gestió municipal i l'empresarial. 

El governador de Florida finalitza així un procés que va començar l'abril de l'any passat com a resposta a les crítiques que Disney havia fet sobre la llei homòfoba "no diguis gai" aprovada per DeSantis. El text prohibeix als mestres de primària parlar d'identitat i orientació sexual a l'alumnat menor de 9 anys.

Així s'ha expressat DeSantis aquest dimarts en el comunicat dels nous nomenaments:

"L'estat de Florida és el nou xèrif aquí. La meva firma imposarà la llei de Florida al parc de Disney, igual que funciona al d'Universal Studios o al SeaWorld i als altres parcs temàtics."

El parc d'atraccions Walt Disney World va arribar a Florida als anys 60 després d'aconseguir que el Parlament li permetés un estatus especial. Es va convertir en una mena de república dins de Florida.

La seva influència ha sigut molt gran. Abans de la pandèmia rebia prop de 60 milions de visitants l'any i la seva superfície és semblant a la ciutat de Barcelona.
 

DeSantis trenca amb els privilegis de Disney

Ron DeSantis va arribar al poder l'any 2018 i des d'aquell moment va deixar ben clar el seu discurs ultraconservador i populista.

El governador va aprovar una llei anomenada "No diguis gai" el juny de l'any passat per, segons ell, mantenir la seguretat a les escoles. La llei prohibeix parlar d'identitat i orientació sexual als professors de primària sota amenaça de denúncies i multes.

L'aplicació d'aquesta llei va provocar una gran reacció per part de l'oposició, entitats socials i col·lectius LGTBIQ+.

Protesta d'estudiants per la llei "no diguis gai" que DeSantis va aplicar a Florida (Reuters)

A part de tota la reacció negativa que va rebre la llei des de diferents col·lectius, la companyia Disney la va condemnar remarcant la seva relació especial amb els infants.

I Ron DeSantis va castigar Disney: el Parlament va aprovar eliminar els privilegis que havia gaudit la companyia durant mig segle.

Ara, el control del parc per part de l'estat de Florida ja és una realitat. DeSantis ha firmat la llei que així ho dictamina i ha acabat de fulminar l'acord que Disney tenia amb Florida des que s'hi va instal·lar. Trenca, d'aquesta manera, amb l'autonomia d'un dels actius més importants de l'estat. Així ho ha anunciat el governador DeSantis al seu perfil de Twitter:

DeSantis ha demostrat tenir fixació amb les guerres culturals per enfrontar el país i diu que la companyia "ha perdut el nord". Així ho ha expressat:

"La gent vol que Disney sigui el que Walt Disney va projectar. Però quan perds el nord, hi ha d'haver gent que et digui la veritat, i esperem que pugui rectificar."

 

El districte especial de Disney quedarà ara absorbit pels comtats d'Orange i Osceola, que ja van advertir a l'abril de l'any passat que no saben com podran administrar un veí tan gran.


Un dels referents del populisme conservador 

DeSantis s'ha convertit en un dels màxims referents del populisme conservador. Si Donald Trump no es presentés a les primàries de les presidencials de 2024, seria el candidat més ben situat.

Aquest dimarts, en el comunicat del nomenament dels 5 nous membres de Disney, ha presentat el seu segon llibre amb el nom "El coratge de ser lliure". En aquest parla de moments clau de la seva vida personal, però també la seva proposta de gestió del país.

Tot i rebre crítiques negatives, com la del diari New York Times, dilluns va ser líder de prevendes a Amazon.

En el llibre l'autor proposa la seva gestió com un model per a la resta del país (Reuters)

L'any passat no només va aprovar la llei "No diguis gai", també va restringir els avortaments passades les 15 setmanes quan abans eren 24, entre altres mesures.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaEstats UnitsTrump Homofòbia
Anar al contingut