Disculpes i indemnització milionària a un pres canadenc de Guantánamo

El govern del Canadà ha reconegut la seva participació en els abusos que va patir Omar Khadr i l'ha indemnitzat amb set milions d'euros, segons algunes fonts

RedaccióActualitzat

El goverrn canadenc es disculpa formalment i indemnitza un antic pres de Guantánamo, Omar Khadr, pel paper que va tenir en el seu llarg empresonament.

Omar Khadr, nascut a Toronto i fill d'un membre d'Al-Qaeda, només tenia 15 anys quan va ser capturat a l'Afganistan pels soldats americans i el van empresonar a Guantánamo.

 

Va ser el reclús més jove d'aquesta presó nord-americana a Cuba. Va estar deu anys empresonat. Es va declarar culpable d'haver llançat una granada contra les forces nord-americanes i d'haver mort un sergent dels Estats Units. Després se'n va retractar.

El 2010 va ser condemnat a vuit anys de presó i extradit al Canadà, que el va posar en llibertat el 2015 enmig de la polèmica: per uns, Omar és una víctima; per altres, un terrorista.

Finalment, les autoritats canadenques han reconegut la seva participació en els abusos que va patir Omar i l'han indemnitzat, segons algunes fonts, amb set milions d'euros.

Segons el Tribunal Suprem del Canadà, es van violar els seus drets com a ciutadà per la participació de responsables canadencs en els interrogatoris que feia la justícia militar nord-americana a Guantánamo.

"En nom del govern del Canadà, volem presentar les nostres excuses al senyor Khadr pel paper que els representants canadencs hagin pogut tenir en el sofriment que ha suportat a l'estranger, i per qualsevol perjudici resultant", han declarat els ministres de Seguretat Pública i d'Afers Estrangers.

 

"Això em restitueix una mica la reputació al Canadà. I això és el més important per a mi. Jo no m'he enfadat mai pel que va passar, però amb la meva reputació m'ha estat difícil trobar feina o estudiar. Això m'ajudarà a avançar", ha dit Omar, de 30 anys, que també ha assegurat que ha canviat molt en aquests anys.

És la cinquena vegada que el govern canadenc indemnitza un ciutadà detingut a l'estranger després de l'11 de setembre.

Obama no va aconseguir tancar Guantánamo, però va reduir el nombre de presos a una quarantena, que Trump ha dit que no sortiran mai. La majoria dels gairebé 800 presos que ha arribat a tenir han estat alliberats sense càrrecs. Molts dels que queden a dins no han estat mai jutjats.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut