Estrasburg

Discrepàncies sobre Catalunya al Parlament Europeu

Eurodiputats dels partits estatals han aprofitat els seus torns a la sessió matinal de l'Eurocambra per plantejar els seus punts de vista sobre la situació a Catalunya

Actualitzat

Els eurodiputats dels partits estatals han mostrat les seves discrepàncies aquest dimecres al matí al Parlament Europeu. Hores abans que el ple de l'Eurocambra debatés sobre "Constitució, Estat de Dret i Drets Fonamentals a Espanya, a la vista dels esdeveniments a Catalunya", diversos eurodiputats han aprofitat els seus torns a la sessió matinal per plantejar els seus punts de vista.

Esteban González Pons (PP) i Javier Nart (Cs) han defensat l'ordre constitucional i que la situació a Catalunya és un afer intern espanyol. En canvi, els diputats d'ERC, Podem, IU, Iniciativa, PSC i Bildu han demanat diàleg i han criticat l'ús "desproporcionat" de la força l'1 d'Octubre.

 

 

Jordi Soler (ERC): "Preguntarà al senyor Rajoy en què es va basar per violar la Carta Europea dels Drets Fonamentals? Ens ajudareu a tenir mediació per solucionar la situació de manera democràtica i pacífica."

Carlos Iturgaiz (PP): "Vostè creu que fer un cop d'Estat en un país, anar en contra de la Constitució d'aquest país, anar contra les lleis d'aquest país, és llibertat? És democràcia?"

Jordi Soler (ERC): "Els cops d'Estat els fan els militars, no els votants, no els vots, no les urnes. Votar no és fer cap cop d'Estat, votar és democràcia."

 

 

Miguel Urbán (Podem): "Si les institucions europees no prenen partir pel diàleg, es convertiran en part del problema."

Philippe Lamberts (Els Verds-ALE): "Sí que es tracta d'un afer intern, però de la Unió Europea. Si s'ha d'intervenir per renovar el diàleg entre Espanya i Catalunya, ho ha de fer la Unió Europea, i és urgent."

Matt Carthy (Sinn Féin): "La veritat és que els líders de la Unió Europea han ignorat els abusos dels drets humans que hi ha dins la UE i, mentre això passa, a Catalunya heu perdut el dret a alliçonar altres. Ningú, ni un rei no escollit, ni una comissió no escollida, ni un govern minoritari a Madrid té el dret de declarar il·legal l'exercici democràtic de l'autodeterminació."

 

 

Javi López (PSC): "Faig una crida a acabar amb l'escalada de la situació actual, a refusar qualsevol via unilateral que portarà la institucionalitat catalana al desastre."

Esteban González Pons (PP): "Espanya no és Iugoslàvia. Som una democràcia estable i madura. Tan estable i tan madura com qualsevol de les que estan representades aquí. I no necessitem tuteles ni tampoc necessitem mediadors amb polítics insurrectes. Si avui vostès deixen que Espanya es trenqui per Catalunya, una filera de fitxes de dòmino els seguirà per tot el continent. En lloc d'una Europa de 27, tindrem una no Europa de miniestats."

Javier Nart (Cs): "No es tracta només d'un atac contra la democràcia a Espanya, també és contra la Unió Europea. És una caixa de Pandora."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut