Diputats i senadors gasten 33.000 euros en entrepans i càtering durant l'estat d'alarma
Totes les propostes de destinar dietes o part del sou a la sanitat pública van ser rebutjades per la mesa del Congrés. Només un diputat va renunciar a la dieta de 1.900 euros a títol personal
Diputats i senadors gasten 33.000 euros en entrepans i càtering durant l'estat d'alarma

Diputats i senadors gasten 33.000 euros en entrepans i càtering durant l'estat d'alarma

Totes les propostes de destinar dietes o part del sou a la sanitat pública van ser rebutjades per la mesa del Congrés. Només un diputat va renunciar a la dieta de 1.900 euros a títol personal

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Vista zenital del Congrés dels Diputats
Vista zenital del Congrés dels Diputats (EFE / J.J. Guillén)

El Congrés i el Senat han gastat més de 33.000 euros en entrepans i càtering durant els mesos de l'estat d'alarma. Durant els tres mesos, només un dels 350 diputats i cap dels 265 senadors va renunciar a cobrar la dieta assignada de 1.900 euros al mes.

Tot i que el servei de restaurant estava tancat, sí que funcionava el servei de menjars a domicili que cada diputat o senador podria haver pagat de les seves dietes. En comptes d'això, i segons publica el diari digital El confidencial es van contractar serveis de càtering per cobrir les necessitats alimentàries del personal que treballava a les dues institucions.

El Congrés va fer 16 contractes menors a una empresa d'entrepans artesanals, Sandwiches Olmedo, per valor de 15.990 euros. El Senat s'ha gastat 17.669 euros. Es van fer 20 contractes menors, un a la mateixa empresa d'entrepans artesanals, i 19 contractes a Mesa Real Gestión y Servicio de Comidas, empresa que ja té la concessió del restaurant del Senat des del 2015, amb un pressupost de 2 milions d'euros.

Fonts de les dues cambres han justificat a aquest diari que es van fer aquests contractes per a "tot el personal dels edificis" perquè era "l'opció més senzilla".

Renunciar a les dietes

Renunciar a les dietes hagués estat la resposta adient i més honesta dels diputats i senadors de les Corts davant de la situació difícil que passaven molts ciutadans del país. Només el diputat socialista, i exalcalde de Sant Sebastià, Odón Elorza va comunicar, a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, pocs dies després del decret de confinament, que renunciava a cobrar aquests diners mentre durés la situació.

 

 

A banda del sou base, cada diputat té dret a unes dietes, - lliures d'impostos-, per fer front a les despeses del seu càrrec: poc més de 900 euros per als diputats electes de Madrid i un 1.900 per als de la resta de circumscripcions. Això significa una despesa mensual de 635.000 euros al Congrés i un 500.000 euros, al Senat. Si es té en compte que entre els mesos de març i abril només un 10% de diputats va tenir una activitat presencial, l'estalvi hagués estat gens menyspreable.

Propostes solidàries per grups

Sense cap més gest individual, els diputats, per grups, van fer diverses propostes. Els primers dies del confinament Bildu, JuntsxCat, la CUP, i Compromís van demanar a la presidenta Batet que no se'ls abonessin les dietes i es destinessin a la sanitat pública. Podem va anar més enllà proposant que s'hi destinés el 50% dels sous de senadors, diputat i alts càrrecs.

La mesa del Congrés va rebutjar les propostes perquè la cambra està obligada a garantir els recursos en igualtat de condicions a tots els parlamentaris.

Altres grups van fer altres propostes, com la del PP de fer un fons comú a favor del voluntaris que lluiten contra la Covid; o Vox, que va anunciar que destinaria l'assignació com a grup parlamentari a una associació de víctimes de la Covid. En tot cas, no s'ha fet pública cap suma ni on s'ha destinat.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut