El Parlament britànic derrota Johnson i intentarà bloquejar un Brexit sense acord
Boris Johnson intervé aquest dimarts a la Cambra dels Comuns (EFE)
Londres

El Parlament britànic derrota Johnson i intentarà bloquejar un Brexit sense acord

El primer ministre perd la majoria al Parlament després que un diputat conservador ha deixat el partit. Això podria precipitar la convocatòria d'eleccions

RedaccióActualitzat

La Cambra dels Comuns s'ha rebel·lat aquest dimarts a la nit contra el primer ministre britànic, Boris Johnson, i ha aprovat que es comenci a tramitar una llei que impedeixi una sortida sense acord de la Unió Europea.

Alguns diputats "rebels" conservadors s'han aliat amb l'oposició per tirar endavant una iniciativa per controlar l'agenda de la cambra i evitar que el primer ministre forci un Brexit dur.

Per 328 vots a favor i 301 en contra, els diputats han aconseguit que, a partir d'aquest dimecres i per un procediment d'urgència, es debati una legislació que forci Johnson a sol·licitar una pròrroga del Brexit si no s'arriba a un acord abans del 31 d'octubre.

Després de la derrota, Johnson ha admès que es prepara per a un avançament electoral si els diputats voten aquest dimecres a favor de sol·licitar una pròrroga del Brexit:

"Jo no vull unes eleccions, però si els diputats voten a favor de forçar un altre ajornament inútil del Brexit, aleshores serà l'única manera de resoldre-ho"

 

Manifestants contra el Brexit davant del Parlament (Reuters)

 

Johnson es queda sense majoria

Poques hores abans de la votació, Johnson ha perdut la majoria al Parlament. Un diputat seu ha anunciat que deixa el partit i s'uneix als liberal demòcrates, i deixa així el primer ministre en minoria a la cambra en un moment clau en les negociacions pel Brexit.

El diputat trànsfuga és Phillip Lee, que ha assegurat a través d'una carta publicada a les xarxes socials que està "preocupat" per l'estratègia tory en el Brexit, que considera que està "contaminada" pel "populisme i el nacionalisme anglès".


Aquesta és l'opinió de Phillip Hammond, exministre d'Economia:

"Es busca ampliar tres mesos el període previ al Brexit. Per tant, si el govern aconsegueix un acord en el Consell Europeu de l'octubre, tindria el temps necessari per poder legislar"


La derrota d'aquest dimarts podria provocar que el primer ministre anunciés unes eleccions anticipades, que diu que no vol, però que, segons la premsa, ja té pensades per poder canviar la composició desfavorable per a ell del Parlament.

La idea entusiasma els activistes pro Brexit, com Susan Nicholson:

"Ens van dir que respectarien la decisió del referèndum i fa tres anys que estan asseguts allà ajornant el Brexit i fent tot el que poden perquè no marxem. Fem-los fora"

 

Activistes defensant el Brexit (Reuters)

En canvi, molts activistes europeistes, com Kathreen Baker, ho veuen com una trampa:

"Necessitem resoldre els problemes que tenim ara mateix: que el Parlament es reuneixi, que la democràcia funcioni al Regne Unit i parlar amb la gent per saber què volen"

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut