Diputats chavistes escridassen el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, durant la seva intervenció en l'Assemblea Nacional de Veneçuela (EFE/Miguel Gutiérrez)

Diputats chavistes criden "Visca Catalunya lliure" al popular Javier Maroto a Veneçuela

El senador del PP ha estat escridassat quan intervenia en l'Assemblea Popular veneçolana, convidat per l'opositor Juan Guaidó

Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Veneçuela

Escridassada al PP al Parlament de Veneçuela. El portaveu del Partit Popular al Senat, Javier Maroto, ha estat interromput a crits, per part de diputats chavistes, quan ha intervingut, per sorpresa, davant del ple de l'Assemblea Nacional, el Parlament veneçolà.

Maroto i tres diputats del PP formen part d'una delegació de diputats i senadors de l'Argentina, Costa Rica, Itàlia, Nicaragua i Suïssa que participen en una iniciativa anomenada "Trobada parlamentària mundial per la democràcia a Veneçuela".

El convocant d'aquesta trobada és Juan Guaidó, president de l'Assemblea Nacional i, des del mes de gener, autoproclamat president encarregat -interí- de Veneçuela, càrrec en què ha estat reconegut per més de cinquanta estats, entre els quals Espanya i els Estats Units.

 

Javier Maroto i altres integrants de la delegació internacional que ha visitat el Parlament de Veneçuela responen l'escridassada de la bancada chavista (EFE/Miguel Gutiérrez)

 

L'incident ha passat quan, contra el que estava previst, Maroto ha intervingut davant del plenari de l'Assemblea, per invitació de la diputada Delsa Solórzano, de l'oposició antichavista, majoritària en la cambra legislativa.

Maroto ha començat la seva intervenció expressant "l'enorme orgull" de poder adreçar-se als diputats opositors per dir-los que "no esteu sols".

Llavors, diputats del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) han escridassat i insultat Maroto, al qual, entre altres coses, han acusat de "feixista". També s'han sentit càntics chavistes i crits de "Visca Catalunya lliure".

Més tard, en declaracions a la premsa, Maroto s'ha referit a aquest fet concret:

"Hi ha hagut aspectes tan esperpèntics com haver de sentir diputats chavistes en un intent fallit d'insultar-nos cridant: "Visca Catalunya lliure!" Qui defensa una cosa així i creu que amb això s'està defensant la democràcia no té ni la més remota idea del que significa aquesta paraula."


Sobre l'actitud dels diputats del PSUV en general, Maroto ha denunciat el que considera que és "un fet que va contra la llibertat d'expressió i la normalitat democràtica".

I ha assegurat que "serem veus de la dignitat fora d'aquest país, en representació de tots els veneçolans."

Dins de l'Assemblea Nacional, quan ha pogut reprendre l'ús de la paraula, Maroto s'ha expressat en aquest mateix sentit i ha fet explícit el seu suport a Guaidó (i no a Nicolás Maduro, el president oficial del país):

"Cada crit que avui sentim en una part d'aquesta Assemblea només ens dona més força per acompanyar-nos en un projecte per guanyar la llibertat, la dignitat i la democràcia a Veneçuela."

"Volem traslladar un missatge que la veu del poble veneçolà, al qual representa el president Guaidó, es continuarà sentint a la Unió Europea i en tots i cadascun dels fòrums en què Espanya tingui una veu. La causa de Veneçuela és la causa de la dignitat, i per al poble espanyol també ho és."


L'escridassada a Maroto ha estat resposta per diputats opositors amb aplaudiments i crits a favor de llibertat. La tensió entre les dues bancades ha arribat fins al punt que un diputat s'ha tret l'americana disposat a arribar a les mans amb un rival polític.

Uns companys seus, però, l'han aturat a temps i Maroto, passats els moments de més tensió, ha pogut continuar parlant, tot i que encara entre alguns crits.

Més tard, Guaidó ha tingut paraules d'agraïment per a Maroto i el diputat del PP Juan Ignacio Echániz, que també ha intervingut:

"Gràcies, parlamentaris, pel testimoni de lluita que avui s'emporten."


En la seva intervenció, Echániz ha comparat el règim de Maduro amb la dictadura franquista, quan ha dit que "Espanya també va viure abans del [19]75 una dictadura de la qual ha sabut sobreposar-se i crear un país net, transparent i amb futur".

ARXIVAT A:
Veneçuela Procés català PP
Anar al contingut