Palau de Westminster
Palau de Westminster

Diputats britànics demanen al govern de Londres que s'impliqui en la situació a Catalunya

Diversos membres citen durant un debat a Westminster el referèndum d'Escòcia com a exemple a seguir per l'Estat espanyol, però el govern britànic rebutja qualsevol implicació

RedaccióActualitzat

Diputats britànics han reflexionat sobre la situació a Catalunya durant un debat fet a Westminster. Forçar la mediació europea, oferir-se per aconsellar l'Estat espanyol a gestionar la situació o pressionar perquè es faci un referèndum legal com el d'Escòcia han estat algunes de les idees que han traslladat a Alan Duncan, ministre d'Afers Europeus del govern britànic, un càrrec de segon rang en el Ministeri d'Exteriors.

"El govern britànic té una experiència recent amb un referèndum fet a Escòcia a través d'un ampli acord. Tenim alguns consells a donar", ha dit el diputat nacionalista gal·lès Hywel Williams, president del grup de discussió sobre Catalunya al Parlament britànic i membre del partit Plaid.

En la mateixa línia s'ha expressat el conservador Julian Lewis:

"No és la manera en què vam afrontar la qüestió independentista un motiu de satisfacció i d'exemple per a altres?"

S'hi ha sumat també el laborista David Drew, que s'ha preguntat si "no seria bo que el Regne Unit, com a amic d'Espanya, i amb la UE, suggerís a Espanya fer un referèndum legal".

Per la seva banda, però, Duncan ha remarcat que el referèndum d'Escòcia era "dins de la llei" i ha reiterat que la situació a Catalunya és un "afer intern".

Segons Duncan, les dues situacions són "diferents" i cadascuna ha de ser considerada en el seu context jurídic i constitucional. Amb tot, Williams ha afirmat que el govern britànic "té una responsabilitat i una oportunitat", i l'ha instat a oferir-se per aconsellar el govern espanyol:

"Ningú no pot dubtar que és un assumpte polític i no pas un assumpte legal. Conduir les dues parts al diàleg és la via a seguir."

Duncan ha negat, però, que sigui una qüestió política i ha afirmat que es tracta "d'un afer legal". Per la seva banda, la diputada laborista Emily Thornberry ha rebutjat durant la seva intervenció tant la declaració d'independència com la imposició del govern directe des de Madrid:

"Crec que la majoria vol veure un diàleg pacífic entre les dues parts per intentar trobar una solució, que és el que estan fent el PSOE i el PSC."

El diputat del Partit Nacional Escocès Peter Grant ha demanat al ministre si està d'acord que "quan una llei diu que és il·legal expressar una opinió és l'opinió la que ha de canviar i no la gent".

A més, ha citat entre diversos exemples el cas d'Eslovènia per il·lustrar que a l'inici la declaració d'independència "també va ser inconstitucional". Grant també ha preguntat si el govern pressionarà la UE perquè s'ofereixi com a mediadora. "La resposta és no", ha dit Duncan, que ha demanat al diputat de l'SNP "no fer paral·lelismes" entre països "oprimits" per la Unió Soviètica i Catalunya o Escòcia.

Alan Brown, també de l'SNP, ha retret al govern que "seleccioni quines declaracions d'independència o drets d'autodeterminació reconeix".

Durant la seva intervenció, Duncan ha deixat clar en reiterades ocasions que el referèndum de l'1-O va ser "il·legal, i per tant, invàlid i contra l'estat de dret". "És a dir, que no compta per a res."

També ha destacat que la primera ministra, Theresa May, ha parlat amb Mariano Rajoy i que ell mateix ha parlat amb l'ambaixador espanyol al Regne Unit:

"Vam fer públic un comunicat ferm la setmana passada afirmant que ens situàvem al costat d'Espanya."

ARXIVAT A:
Eleccions 21D
Anar al contingut