Montcada i Reixac

D'indústria a logística: Amazon s'instal·larà a l'antiga General Cable

Segons ha pogut saber TV3, serà el desè centre de la nord-americana, que consolida el pas de la indústria a la logística impulsat pel tancament de fàbriques

Iván GutiérrezActualitzat

No fa ni un any que al centre de General Cable a Montcada, hi havia protestes amb grans cartells de "General Cable no es tanca". A Catalunya, els últims anys, hi ha hagut molts cartells així: només canviava el subjecte, mai el predicat. Tampoc canviava el destí de totes: fàbriques tancades i transformades en centres logístics.

Amb la pandèmia i el comerç electrònic disparat, un dels pocs segments immobiliaris que no només ha aguantat sinó que ha crescut és precisament el logístic, mentre altres fàbriques i indústries tancaven, com Nissan.

Segons ha pogut saber TV3 de fonts immobiliàries, Amazon s'instal·larà a l'antiga fàbrica de General Cable a Montcada, que fa pocs mesos que ha tancat. L'enderrocament ha començat fa poc més d'un mes però està previst que el centre de distribució "delivery station" estigui llest a l'estiu. És el desè centre d'Amazon, el vuitè logístic, en una expansió sense límits amb forta presència a Catalunya.

 

 

D'indústria a logística

Aquest pas de la indústria a la logística que ha fet General Cable és el mateix camí que seguiran l'antiga Bimbo de Granollers, on es feia el pa Bimbo, o l'antiga Bacardí, d'on sortia el Martini i el rom Bacardí. Això té una part positiva i una altra de negativa.

La positiva és que es revitalitzen terrenys i naus que d'una altra manera quedarien abandonats o obsolets. La negativa és que es perden centres productius i ocupació industrial, substituïts per centres logístics enormes on la relació entre metre quadrat i treballador és molt baixa ja que estan molt robotitzats.

De fet, l'ocupació que genera és amb sous baixos i poc especialitzada, amb treballadors fàcilment substituïbles que, per la tipologia de contractes, tenen dificultats per a la sindicació i la reclamació de drets laborals.

Això pot acabar passant amb molts dels proveïdors de la mateixa Nissan, que va anunciar el tancament fa uns mesos.

 

Prestatgeries intel·ligents al centre d'Amazon al Prat
Prestatgeries intel·ligents al centre d'Amazon al Prat (ACN / Jordi Pujolar)

 

Reindustrialització fallida

Tècnicament, el cas d'Amazon a Montcada va començar com una reindustrialització directa, on alguns empleats de l'antiga General Cable podien acollir-s'hi i oferir feina a qui vingués.

Però les poques garanties segons fonts implicades al procés, on només es garantien tres anys de feina i s'arriscava a cobrar menys quitança o liquidació. Per això, només s'hi ha acollit una desena de treballadors que fins i tot s'ho pot pensar fins que no firmin el nou contracte per saber qui ve exactament.

El centre en realitat no és d'Amazon: Prysmian, que era la propietària dels terrenys de General Cable, la va vendre a l'estiu a Goodman i serà aquesta empresa logística la que edificarà un centre de 21.000 m2 que llogarà al gegant nord-americà. És una operació idèntica a la que ja va fer aquesta companyia a la Zona Franca.

Fonts implicades en el procés asseguren que a la taula de reindustrialització de General Cable s'hi van interessar set empreses, però totes logístiques.

 

Sense alternatives industrials

Aquesta reconversió directa d'indústria a logística consolida un fenomen que ja fa temps que passa i que s'ha accelerat amb la pandèmia: el tancament de fàbriques està oferint espais buits a un sector logístic que buscava on edificar i invertir diners.

De fet, el logístic s'ha convertit en un valor refugi per la seva estabilitat, com relata Toni López, de la immobiliària Forcadell:

"Asseguren lloguers amb un sol operador durant dècades, per això fons d'inversió i grans empreses inverteixen i volen apostar-ho tot".

La rendibilitat és positiva en un moment on la pandèmia ho ha sacsejat tot, i el comerç electrònic s'ha erigit com el gran guanyador enmig de mesos de tancaments industrials, patiment pel comerç i, fins i tot, centres comercials tancats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut