Punt de vacunació abans d'un concert a Copenhaguen (Reuters/Olafur Steinar Gestsson)
Punt de vacunació abans d'un concert a Copenhaguen (Reuters/Olafur Steinar Gestsson)
Copenhaguen

Dinamarca oferirà la quarta dosi a la població vulnerable

El país escandinau registra un rècord de contagis, però reobre la cultura perquè el nombre de morts i ingressos s'ha estabilitzat

RedaccióActualitzat

En ple rècord de contagis per l'onada de l'òmicron, Dinamarca ha optat per proposar la quarta dosi de la vacuna de la covid a la població més vulnerable. Són les persones que van rebre la dosi de reforç a la tardor i que es podran tornar a punxar a partir de finals d'aquesta setmana.

El ministre de Salut, Magnus Heunicke, ha anunciat que oferiran aquest segon recordatori a aquest col·lectiu i ha afirmat que aquesta decisió és un "nou capítol" de la pandèmia:

"Com més s'escampen les infeccions en una societat, més gran és el risc que el contagi arribi als més vulnerables"

Fins ara, només Israel ha tirat endavant la quarta dosi, en aquest cas destinada als més grans de 60 anys.

L'Agència Europea de Medicaments ha descartat dosis de reforç contínues i ha advertit que poden causar fatiga en la població i sobrecarregar el sistema immunitari. Ara bé, això no significa que rebutgi una quarta dosi per a la gent que pot patir més complicacions per la covid.

Tampoc se n'ha declarat partidari el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va considerar que la tercera dosi té molt sentit; però, en canvi, va mostrar-se reticent a una quarta punxada amb la vacuna original, desenvolupada a partir de la variant detectada per primer cop a la Xina.

El ministre de Salut danès, Magnus Heunicke
El ministre de Salut danès, Magnus Heunicke (Reuters/Mads Claus Rasmussen)


Reobre la cultura

A banda de la quarta vacunació, el ministre danès ha anunciat la reobertura dels equipaments culturals, com cinemes, teatres o sales de concerts, tancats des del 19 de desembre.

El país escandinau ha registrat nivells rècord de més de 20.000 contagis al dia, però les morts i els ingressos s'han estabilitzat en nivell per sota dels de fa un any. "Estem en una posició més bona del que prevèiem", ha afirmat Soren Brostrom, cap de l'Agència de Salut Danesa. "Ara podem dir amb una certesa més considerable que aquesta variant del virus causa menys malaltia", ha afegit.

 


El canvi es justifica perquè el nombre de defuncions i hospitalitzacions s'ha estabilitzat i també l'ascens dels contagis, encara que està en nivells molt alts.

Les discoteques i els pubs continuaran tancats com a mínim fins a finals de gener. I la restauració no podrà servir alcohol després de les 22.00 i haurà de tancar a les 23.00.

Una altra mesura és que es reduirà la validesa del certificat covid a 5 mesos després de la segona dosi.

Agulles preparades per posar la vacuna
Dinamarca planteja als més vulnerables una segona dosi de reforç de la vacuna de la covid (Reuters/Clodagh Kilcoyne )
ARXIVAT A:
ÒmicronCovid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut