Monges netejant l'altar de la Sagrada Família durant la visita del papa el 2010
Monges netejant l'altar de la Sagrada Família durant la visita del papa el 2010
Ciutat del Vaticà

Dimiteixen les dones del suplement del diari vaticà que van denunciar abusos a monges

La directora i les 11 col·laboradores del suplement mensual Dona, Església i Món denuncien pressions de la nova direcció que, diuen, "vol tornar a un control dels homes"

Actualitzat

Dimiteixen en bloc totes les dones de la redacció del suplement mensual Dona, Església i Món del diari oficial del Vaticà, l'Osservatore Romano, amb la seva directora i fundadora al capdavant, Lucetta Scaraffia, que lamenten les pressions que han rebut. En el rerefons hi hauria la denúncia que van fer sobre violacions i abusos sexuals i de poder de monges a l'Església.

Denuncien el clima de "desconfiança i deslegitimació progressiva" de la nova direcció, que, asseguren, "vol tornar a un control per part dels homes".

"S'ha tornat a la selecció de les dones des de dalt, a la selecció de col·laboradores que asseguren l'obediència i a renunciar a qualsevol possibilitat d'obrir un veritable diàleg, lliure i valent, entre dones que estimen l'Església en llibertat i homes que en formen part."

"Una iniciativa vital es redueix al silenci, i tornem al costum antiquat i àrid de triar des de dalt, sota el control de l'home, dones considerades confiables."

 

Dones a la redacció de l'Osservatore Romano"

 

La directora, Lucetta Scaraffia, historiadora, periodista, escriptora, i declarada feminista ha escrit una carta al papa en què presenta la seva dimissió i la de les onze col·laboradores de la revista.

"Tirem la tovallola perquè ens sentim envoltades per un clima de desconfiança i deslegitimació progressiva, des d'una mirada en què no sentim estima i crèdit per continuar la nostra col·laboració."

Scaraffia explica també els motius d'aquesta decisió en l'última editorial de la revista que sortirà al mes d'abril. "Espero que el llegeixi", ha dit.

"Amb aquest número la redacció interromp, després de 7 anys, la publicació de "Dones, Església i Món". De fet, notem que no hi ha condicions per continuar la nostra col·laboració a l'Osservatore Romano"

 

Lucetta Scaraffia fins ara directora del suplement Dona, Església i Món, de l'Osservatore Romano (Wikimedia Commons)

 

El detonant: els abusos a les monges

El detonant ha estat la denúncia que en el número de febrer van fer sobre abusos sexuals i de poder per part de religiosos a les monges. No van ser les primeres de denunciar el maltractament a les religioses relegades a ser les "minyones" del clero masculí.

"Ja no podíem guardar silenci: la confiança que tantes dones havien dipositat en nosaltres s'hauria vist greument ferida."

 

El papa saluda unes monges en una visita a Sud-amèrica

 

Nova direcció

Des del canvi de direcció de l'Osservatore Romano, Scaraffia diu que no han tingut prou suport per part del nou director, Andrea Monda, que diu, vol debilitar el projecte editorial i prefereixen abandonar el diari.

"Considerem que l'elecció és necessària per salvaguardar la nostra dignitat i, per tant, evitar un procés de desgast, que lamentablement, està en curs"

Scaraffia reclama la seva pròpia autonomia en la tria de les col·laboradores i denuncia un "procés obert de confrontació" del nou director del diari.

Monda, que lidera el diari des del desembre, en substitució de Giovanni Maria Vian, rebutja les acusacions, en una carta publicada a l'edició d'aquest dijous del diari.

"En aquests pocs mesos, des que he estat nomenat director, he garantit per a Scaraffia i per a l'equip editorial de dones, la mateixa autonomia i la mateixa llibertat que han caracteritzat la revista des que va néixer, i m'he abstingut d'interferir de cap manera en la creació del suplement mensual del diari."

Monda també ha assegurat la continuïtat del suplement "sense cap clericalisme".

 

Nota d'Andrea Monda, director de l'Osservatore Romano, en l'edició d'avui

ARXIVAT A:
ReligióEsglésiaFeminismeMitjans de comunicació
Anar al contingut