Dimiteix l'ambaixador del Regne Unit als EUA després dels insults de Trump
L'ambaixador britànic als EUA, Kim Darroch, saludant el cap de campanya de Trump, Steve Bannon, el gener del 2017 (Reuters)

Dimiteix l'ambaixador del Regne Unit als EUA després dels insults de Trump

Una filtració de documents confidencials en què qualificava l'administració Trump de "maldestra" i "inepta" l'havia situat a la corda fluixa

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres ha dimitit l'ambaixador del Regne Unit als Estats Units, Kim Darroch, després de 4 dies d'estar al centre d'un terratrèmol polític per unes filtracions periodístiques.

Tot va començar aquest diumenge, quan el diari britànic Daily Mail va publicar documents confidencials escrits per Darroch.


Una administració "maldestra i inepta"

En els documents, que eren informes que l'ambaixador havia enviat als seus superiors des del 2017, descrivia l'administració Trump com un desgavell:

"No s'espera que l'administració Trump es normalitzi significativament d'aquí endavant. No creiem que es torni menys disfuncional, menys dividida i menys diplomàticament maldestra i inepta."

"Les històries sobre les lluites internes a la Casa Blanca, segons el nostre parer, són majoritàriament certes. Moltes fonts les han confirmat a través dels nostres propis contactes. És un ambient excepcionalment disfuncional."


Trump "irradia inseguretat"

En els informes Darroch també expressava la seva opinió personal sobre el president dels Estats Units: "Irradia inseguretat."

"Per a un home que ha arribat a ocupar el càrrec més important del planeta, el president Trump irradia inseguretat."

 

 


Trump aprofita l'avinentesa

La filtració, l'origen de la qual es desconeix, va convertir l'ambaixador en un objectiu a abatre per Trump, i en una arma per llançar contra la primera ministra britànica, Theresa May.

Com és habitual, el president nord-americà va fer servir Twitter per fer-ho: el dilluns va dir que no coneixia Darroch, però que ja no "tractaria" amb ell.

Trump va aprofitar per criticar May per com havia gestionat el Brexit:

"He estat molt crític amb la forma en què el Regne Unit i la primera ministra Theresa May han tractat el Brexit. Quin desastre han creat ella i els seus representants. Els vaig dir com s'havia de fer, però ella va decidir anar per una altra banda."

"La bona notícia per al meravellós Regne Unit és que no trigarà a tenir un nou primer ministre."

 

"Un tipus molt estúpid"

Dimarts, Trump va insistir a Twitter, assegurant que l'ambaixador era "boig" i "estúpid":

"L'ambaixador boig que el Regne Unit va imposar als Estats Units no és algú amb qui estiguem encantats, un tipus molt estúpid. Hauria de parlar amb el seu país, amb la primera ministra sobre la seva fallida negociació amb el Brexit."

 


Boris Johnson, acompanyat per Kim Darroch, el novembre del 2017 a Washington (EFE)


Darroch dimiteix

Finalment, i després d'un intens debat intern al Regne Unit, Darroch ha decidit dimitir, malgrat Theresa May havia expressat públicament tot el seu suport.

Segons ha explicat a la carta de renúncia, no li ha estat possible seguir amb el càrrec:

"Des de la filtració de documents oficials d'aquesta ambaixada hi ha hagut grans especulacions entorn la meva posició i la durada del que em queda com a ambaixador."

"Vull posar fi a aquestes especulacions, la situació actual està fent impossible que continuï fent el meu paper com m'agradaria."

De 65 anys i amb una llarga trajectòria diplomàtica i europeista durant dècades, Darroch ja havia estat qüestionat per Trump anteriorment de manera indirecta.

Va ser quan el president dels Estats Units, trencant el "fair play" diplomàtic, va suggerir públicament que el Regne Unit havia de nomenar ambaixador un amic seu, el promotor del Brexit Nigel Farage.

 

Una baula en la cursa per substituir May

La polèmica entorn les filtracions i entorn Darroch s'ha viscut i aprofitat intensament en la cursa per substituir May.

L'actual ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, superior jeràrquic de l'ambaixador, l'ha defensat amb convicció, igual que havia fet la primera ministra.

Però el principal rival de Hunt per ser primer ministre, Boris Johnson, ha evitat donar cap mena de suport a Darroch, i només ho ha fet aquest dimecres després que aquest anunciés la dimissió.

Johnson l'ha definit com a "un diplomàtic magnífic", però molts actors polítics han considerat que l'havia traït. És el cas d'Alan Duncan, el secretari d'Estat d'Exteriors:

"Boris Johnson, antic ministre d'Exteriors i que creu que serà el proper primer ministre, en comptes de donar suport al nostre diplomàtic a Washington, l'ha traït en benefici propi."

Duncan ha afirmat, en una comissió del Parlament britànic que mai abans havia vist un cas com aquest.


El Regne Unit, un "gos faldiller" dels EUA?

I ara el temor entre els diplomàtics britànics és no poder parlar amb llibertat sobre els països on treballen a través de les habituals comunicacions confidencials amb els seus governs.

En aquests moments, la qüestió sobre la taula també és si Theresa May, menystinguda per activa i per passiva per Trump, aprofitarà els dies que li queden de primera ministra per nomenar un substitut de l'ambaixador.

Tot plegat, un episodi més en la guerra oberta entre els conservadors britànics per aconseguir el càrrec de primer ministre, i amb el dubte -i les sospites- de qui i perquè ha filtrat els documents.

De moment, aquest dimecres les xarxes socials s'han omplert d'intervencions alertant que la relació de Boris Johnson amb Donald Trump pot convertir el Regne Unit literalment en un gos faldiller dels EUA.

 

ARXIVAT A:
BrexitTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut