París

Dimiteix en bloc la direcció dels César a 15 dies de la gala del cinema francès

La dimissió col·lectiva arriba després de les acusacions de falta de transparència a l'Acadèmia del Cinema Francès i la polèmica per les nominacions a Roman Polanski, acusat de violació

Actualitzat

La direcció dels Premis César de cinema ha anunciat la seva "dimissió col·lectiva" quan falten 15 dies per a la cerimònia anual d'entrega dels guardons.

Aquesta dimissió en bloc arriba enmig de la crisi interna per les denúncies d'opacitat en la gestió de l'Acadèmia i la polèmica per les nominacions a Roman Polanski.

"Per honorar aquells i aquelles que han fet cinema el 2019, per retrobar la serenitat i fer que la festa del cinema continuï sent una festa, el consell d'administració de l'Acadèmia d'Arts i Tècniques del Cinema ha pres la decisió per unanimitat de dimitir. Aquesta dimissió col·lectiva permetrà la renovació completa de la direcció."

En un article publicat dilluns al diari "Le Monde", 400 persones, entre acadèmics i altres noms destacats del cinema francès, reclamaven una reforma "profunda" de l'Acadèmia. Entre els signants hi ha Omar Sy, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius o Jacques Audiard.

 

 

Polèmica per les nominacions a Polanski

No es pot deslligar de la dimissió la polèmica al voltant del director Roman Polanski, que ha rebut 12 nominacions per la seva última pel·lícula, "El oficial y el espía".

Fa tres mesos, la fotògrafa, model i actriu Valentine Monnier va acusar el director d'haver-la maltractat i violat amb "extrema violència" el 1975 a Suïssa, quan ella tenia 18 anys. Polanski també té pendent una ordre de recerca i captura als Estats Units per la violació d'una menor, el 1977.

 

El director de cinema Roman Polanski, en una imatge d'arxiu
El director de cinema Roman Polanski, en una imatge d'arxiu (EFE)

 

Diverses associacions feministes franceses han criticat l'Acadèmia per les nominacions de Polanski, acusat de violació, i havien anunciat protestes el dia de la gala.

El mateix dia que es van fer públiques les nominacions als César, l'associació Osez le Féminisme (Atreviu-vos al Feminisme) acusava l'Acadèmia d'"aclamar" un violador:

"Si violar és un art, doneu a Polanski tots els Césars."

 

 

 

Osez le Féminisme i altres organitzacions van fer una crida als acadèmics perquè votessin en contra de Polanski:

"A través d'aquestes 12 nominacions, el món del cinema ha donat un suport franc i incondicional a un violador a la fuga, que va admetre haver drogat i violat una nena de 13 anys i va fugir de la justícia nord-americana. Dos anys després del #MeToo, mentre als Estats Units Harvey Weinstein s'enfronta a la cadena perpètua, a França, animem i celebrem un violador i criminal pedòfil fugit."

 

 

 

Assemblea general després de la gala

Després de la cerimònia d'entrega dels César, prevista per al 28 de febrer, es farà una assemblea general per escollir una nova direcció, que haurà de preparar la modificació dels estatuts de l'Acadèmia i tirar endavant les "mesures de modernització" a què s'havia compromès la junta sortint.

Entre aquestes mesures hi ha que tant a l'assemblea general com al consell d'administració hi hagi paritat entre homes i dones. Fins ara, hi ha 8 dones entre els 47 membres de l'assemblea i 6 entre els 21 integrants del consell.

 

L'estatueta del Cesar a millor actriu, en la gala de l'any passat
L'estatueta del César a millor actriu, en la gala de l'any passat

 

L'equip dimissionari també s'havia compromès a treballar perquè hi hagués també equilibri de gèneres entre els prop de 4.700 membres de l'Acadèmia, que són els que nominen i voten les millors pel·lícules de cada any. Ara mateix, el 65% són homes.

Per formar part de l'Acadèmia del Cinema francès cal tenir l'aval d'almenys dos "padrins" i haver participat com a mínim en tres llargmetratges en tres anys. Una de les crítiques del manifest era, precisament, que l'entrada de nous membres es basi encara en la "cooptació".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
CinemaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut