Dimiteix el director de Brians 1 després de rebre amenaces de mort de funcionaris

El sindicat UGT assegura que la dimissió és un "cessament fulminant" encobert

RedaccióActualitzat

El director de la presó de Brians 1, Josep Font, ha presentat la dimissió. Feia quinze mesos que havia assumit el càrrec.

La dimissió, que s'ha fet pública aquest dimecres al matí, l'ha confirmada la consellera de Justícia, Ester Capella, en el programa "Els matins" de TV3. Capella ha explicat que Font li ha trucada personalment i que ella ha intentar dissuadir-lo, sense èxit.

"Em sap molt greu que dimiteixi. No he aconseguit que no presentés la dimissió. Els límits de les persones són els que són i ell considera que ja n'hi ha prou i que millor plegar."

La responsable de Justícia ha volgut destacar la qualitat professional i la bona feina realitzada per Font per tenir "serveis penitenciaris humanitaris, pensant en els drets fonamentals de les persones privades de llibertat".

"Josep Font és un magnífic professional a qui vull elogiar públicament. És artífex principal de gran part de les millores del nostre sistema penitenciari en els últims més de vint anys."

Capella també ha confirmat que el motiu de la dimissió de Font són les nombroses amenaces de mort que ha rebut "des de fa temps", en forma de pintades en els vestidors, de creus o de ninots simulant un cadàver.

 

 

Preguntada sobre els possibles autors i els motius de les amenaces, Capella ha assenyalat a "persones que veuen amb mals ulls determinats canvis" i ha aclarit que es referia a "treballadors" del centre.

En concret, la consellera ha explicat que la política de Font "ha estat sempre de transparència", amb mesures com ara "posar càmeres en aquells espais foscos de la presó" de Brians 1, que "és antiga, del segle passat", i "requereix remodelacions".

"La pregunta que ens hem de fer és: A qui no li pot interessar que un centre penitenciari tingui garanties? A qui li pot interessar que no hi hagi càmeres en un centre penitenciari? Malauradament el senyor Font plega, però això no vol dir que renunciem a les polítiques que Font ha desenvolupat."

Capella també ha explicat que actualment hi ha 94 persones de baixa, a Brians 1, que és més del 20 per cent de la plantilla de seguretat del centre. Un percentatge "molt elevat", ha reconegut. I ha afegit: "Crec que s'han excedit uns límits".

 

 

La consellera ha volgut remarcar que "els serveis penitenciaris de Catalunya no renuncien a tenir drets".

"Com més transparència millor, perquè vol dir que no hi pot haver espai perquè passin coses que després no es puguin explicar."

"Les presons són espais de seguretat en què hem de garantir la plenitud dels drets de les persones privades de llibertat, però també dels treballadors públics. Les càmeres donen aquesta seguretat."

El servei d'inspecció interna de la presó Brians 1 i els Mossos d'Esquadra ja estan investigant les amenaces rebudes per Font.


Cessament encobert

La versió del sindicat UGT sobre els motius de la dimissió del director de Brians 1 és ben diferent de la donada per la consellera Capella.

De fet, Xavier Martínez, responsable del sindicat a les presons, ha negat la major: ha parlat de cessament encobert i se n'ha felicitat.

"La dimissió encoberta d'un cessament real i fulminant, que és el que realment s'ha produït, és una bona notícia i una actuació assenyada per part del Departament de Justícia i de la consellera. Serà tornar a la normalitat necessària que requereix Brians 1. Els dies i les setmanes que vindran ens donaran la raó."

 

 

Martínez només ha lamentat que la decisió arribi tard:

"S'hauria d'haver produït molt abans d'arribar als límits on ara mateix ens trobem pel que fa a les condicions laborals i relacions entre la direcció del centre i els treballadors."

En aquest sentit, Martínez ha argumentat que Font "té un currículum bastant complicat de relacions amb les plantilles dels diferents centres on ha treballat".

"El senyor Font era un element distorsionador d'un procés importantíssim que va ser reconvertir el centre Brians 1 de penats a preventius, que es va fer amb una implicació impressionant dels treballadors penitenciari. En el moment que va desembarcar a Brians 1 va destrossar literalment la convivència dins del centre penitenciari."

 

 

Preguntat sobre els motius concrets de queixa dels treballadors, el representant sindical ha acusat font de "verbalitzar davant d'un volum important de treballadors que es produïen males praxis en el centre i que ell havia vingut a redreçar la situació".

"Mai, mai s'han produït situacions de males praxis a Brians 1. Els expedients disciplinaris oberts estan dins de la normalitat, no hi ha cap situació irregular que sigui denunciable."

Martínez també ha explicat que "la totalitat dels treballadors" de Brians 1 "tenien previst fer avui una concentració de rebuig" al director.

ARXIVAT A:
Ester Capella
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut