El conseller d'Hisenda valencià, José Manuel Vela (Foto: EFE)
Vela manté que no va filtrar cap document del "cas Cooperació" (Foto: EFE)
València

Dimiteix el conseller d'Hisenda valencià just abans de ser imputat per la filtració del "cas Cooperació"

El popular José Manuel Vela ha dimitit del càrrec després d'haver filtrat presumptament un document judicial a l'exconseller Rafael Blasco, el principal inculpat en el "cas Cooperació". El jutge l'ha imputat perquè en doni explicacions.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Hisenda de la Generalitat Valenciana, el popular José Manuel Vela, ha dimitit del càrrec just abans de ser imputat en el "cas Cooperació". Vela plega després d'haver filtrat presumptament un document judicial a l'exconseller Rafael Blasco, el principal inculpat en trama per presumpta desviació de diner públic.

El conseller ha comparegut públicament davant dels periodistes en una breu intervenció de set minuts, en què ha anunciat que dimiteix "fart" de la pressió mediàtica que ha patit. Vela ha negat rotundament que filtrés cap document.

La dimissió ha arribat poc minuts abans que el magistrat del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià José Flors l'imputés juntament amb l'interventor de la Generalitat, Salvador Hernándiz, per la filtració. Tots dos hauran de declarar el 12 de desembre per explicar els fets.

La dimissió de Vela com a conseller suposa, però, que deixa de tenir la condició d'aforat i, en conseqüència, un cop acrediti aquesta pèrdua davant del Tribunal, aquest perdrà la competència per investigar la suposada filtració. Serà llavors el torn del Jutjat d'Instrucció número 21 de València.

Enxampat "in fraganti"?

Vela plega nou dies després que fotògrafs del diari "Levante-EMV" captessin com passava, al mateix Parlament valencià, un document a Rafael Blasco. El text, segons el mitjà, contenia un informe de l'interventor de la Generalitat Valenciana demanat pel jutjat sobre les subvencions a la cooperació.

Després d'aquestes informacions, Vela va assegurar que la notícia era "rotundament i absolutament falsa" i que tenia "temes molt més importants per als ciutadans de la comunitat de què ocupar-se". L'oposició, però, va demanar la seva dimissió al president de la Generalitat, Alberto Fabra.

El govern valencià va iniciar llavors una investigació per determinar si s'havia produït la filtració. L'endemà, però, van sortir noves imatges de la suposada filtració. Vela va tornar a afirmar, però, que no es plantejava dimitir.

Aquest dijous, el Tribunal Superior de Justícia es va declarar competent per investigar una denúncia presentada per la fiscalia contra Vela i l'interventor general de la Generalitat, Salvador Hernándiz, per suposada revelació de secrets, encobriment i infidelitat en la custòdia de documents.

Estafar la cooperació

El sumari, anomenat "cas Cooperació", investiga la suposada malversació de fons del govern valencià destinats a projectes de cooperació internacional. Els diners suposadament es desviaven a través d'una trama d'ONGs que haurien aconseguit ajudes per uns sis milions d'euros, concedides per iniciatives a Guinea, Haití i Nicaragua.
Anar al contingut