Miguel Ángel Villaroya ha presentat una sol·licitud de cessament (Europa Press)

Dimiteix el cap de l'Estat Major de l'exèrcit per la seva polèmica vacunació contra la Covid

Miguel Ángel Villarroya ha demanat el seu cessament a la ministra de Defensa, Margarita Robles

RedaccióActualitzat

El cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD, per la sigla en castellà), el general Miguel Ángel Villarroya, ha demanat aquest dissabte el seu cessament a la ministra de Defensa, Margarita Robles, després que aquest divendres va esclatar la polèmica pel fet que ell i altres alts càrrecs de l'exèrcit rebessin la primera dosi de vacuna contra la Covid-19.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, havia assegurat que no en sabia res, d'aquests fets, i que havia demanat un informe a Villarroya.

Segons ha transcendit, Villarroya hauria fet aquest gest per "preservar la imatge de les Forces Armades", tot i que assegura que va seguir el protocol i no va recórrer a cap privilegi.

En un comunicat, Defensa explica que "el JEMAD, en compliment de les seves obligacions, d'acord amb els protocols establerts i amb l'única finalitat de preservar la integritat, continuïtat i eficàcia de la cadena operativa de les Forces Armades, ha pres recentment decisions que considera encertades i que mai han pretès aprofitar-se de privilegis".

Tot i això, afegeix que aquestes decisions "estan deteriorant la imatge pública de les Forces Armades i posant en dubte la honradesa del general Villarroya", de manera que, "per no perjudicar aquesta imatge, i amb la consciència tranquil·la", ha presentat la sol·licitud de cessament.

Villarroya té una trajectòria de 45 anys a les Forces Armades, que ha qualificat d'"honesta i dominada per l'esperit de servei i amor a Espanya". El cap de l'Estat Major va ser una de les cares visibles en les rodes de premsa a l'inici de la pandèmia, acompanyant, entre d'altres, Fernando Simón.

A finals d'abril La Moncloa va decidir que hi deixés d'haver representació de l'exèrcit i la policia a les compareixences de seguiment de la Covid.

Roda de premsa al març de seguiment Covid, amb Villarroya a la dreta de Simón
Roda de premsa al març de seguiment de la Covid, amb Villarroya a la dreta de Simón (Europa Press)


Destitució d'alts càrrecs

Aquest mateix dissabte, el Ministeri de l'Interior ha destituït l'oficial d'enllaç de la Guàrdia Civil a l'Estat Major de la Defensa també per la mateixa raó que Villarroya: per vacunar-se contra la Covid abans d'hora.

En el cas del tinent coronel Gustavo Giménez, el departament de Fernando Grande-Marlaska havia dit que la seva actuació suposava una manca d'exemplaritat. Giménez es va vacunar juntament amb Villarroya i altres comandaments de l'exèrcit.


La jerarquia de la vacunació a l'exèrcit

Segons va explicar un portaveu de l'Estat Major de la Defensa (EMAD), les forces armades tenen assignada pel Ministeri de Sanitat una quota de vacunes al marge de les que es reparteixen entre les comunitats autònomes per ser subministrades a la població civil.

D'aquest contingent, a l'EMAD n'hi correspon un percentatge per al qual es va establir un ordre de prioritats: personal sanitari, militars que participaran en missions internacionals i, finalment, l'estructura de comandament seguint un criteri d'edat.

Atès que en aquest cas el criteri és l'edat, els generals han estat els primers a rebre la primera dosi de la vacuna, inclòs l'EMAD, l'Estat Major de la Defensa. No obstant això, també han estat vacunats suboficials o civils de l'Estat Major que reunien aquests requisits.

ARXIVAT A:
VacunesExèrcit espanyol
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut