El Portal de l'Àngel de Barcelona aquest dissabte (ACN/Aina Martí)
El Portal de l'Àngel de Barcelona aquest dissabte (ACN/Aina Martí)

El govern no descarta modificar el Pla de Nadal si la situació empitjora

Dimarts serà el primer festiu en aquesta segona onada en què a Catalunya es podrà sortir del municipi de residència sense limitacions, només la del toc de queda

RedaccióActualitzat

L'empitjorament en les dades de la Covid ha fet que no es donin les condicions per passar al segon tram de la desescalada aquest dilluns 7 de desembre i les restriccions es mantenen com fins ara. I si la situació segueix així hi ha la possibilitat que es modifiqui el Pla de Nadal. Ho ha assegurat Marc Ramentol, secretari general de Salut, en la seva compareixença a la roda de premsa del Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) en substitució de la consellera Alba Vergés:

"L'important és anar avaluant el dia a dia. El Pla de Nadal és sensible que hi pugui haver canvis de guió."


Ramentol ha afirmat que és conscient que "tots necessitem celebrar el Nadal" malgrat la situació de pandèmia, però també ha insistit en la dificultat de fer previsions a llarg termini pel que fa a l'evolució dels contagis del coronavirus.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha pronunciat en un sentit semblant: "No es pot concretar. La voluntat és fer compatible les mesures amb les ganes de Nadal de la població", però també ha matisat que està "predisposat a qualsevol canvi".

Sense augments significatius de desplaçaments, per ara

Tot i no canviar de tram, el Departament d'Interior no ha modificat les restriccions pel que fa a la mobilitat per a aquest pont de la Puríssima. Durant el cap de setmana, concretament des de les 6 del matí de divendres 4 fins a les 6 del matí de dilluns 7 de desembre no està permès sortir del municipi. Però a partir de primera hora de dilluns i tot dimarts, aquesta restricció no existeix i es pot circular lliurament per tot Catalunya.

Sàmper ha afirmat que han constatat un augment de tan sols un 5% respecte a dijous de la setmana passada, tal com es va avançar amb dades de Trànsit publicades el 4 de desembre. Divendres, la davallada de la mobilitat va ser de més d'un terç comparat amb un dia de pont equivalent l'any passat.

"La població ha complert i no ha sortit de pont. S'està fent cas a les mesures que ha suggerit Interior", interpreta el titular d'Interior amb les dades a la mà.

El conseller s'ha mostrat confiat que aquest dilluns no es percebran increments notables de mobilitat, però reconeix que no s'han imposat restriccions suplementàries malgrat ser un dia festiu per a alguns.

El comissari Miquel Esquius dels Mossos d'Esquadra ha indicat que la nit passada es van dur a terme 179 denúncies, una en un local. Si se suma a totes les denúncies efectuades pels cossos policials catalans durant la segona onada la xifra s'eleva 54.818 denúncies.

Crida a la responsabilitat

La previsió és que aquest dilluns augmentin els desplaçaments per tot Catalunya i s'incrementi, també, la vida social. És per això que Protecció Civil fa una crida a la responsabilitat.


Cal respectar, això sí, els horaris del toc de queda.

 

Dimarts serà el primer festiu des que va començar el confinament municipal que es podrà sortir del municipi de residència sense limitacions. Hi haurà qui aprofitarà el festiu per sortir a la natura i també hi haurà qui optarà per dedicar-lo a fer les compres de Nadal.

Amb el Nadal a prop, aquestes són dates en què els ciutadans acostumen a sortir al carrer per iniciar les compres per les festes i veure els carrers de pobles i ciutats il·luminats amb la decoració nadalenca. Aquest any, tot i la pandèmia, això s'ha repetit i aquest dissabte ja hi ha hagut algunes cues als eixos comercials de les ciutats.

En previsió d'un augment de compradors, les botigues de Barcelona van demanar canviar la jornada festiva d'obertura comercial de diumenge 6 a dimarts 8 de desembre i l'administració ho ha autoritzat. És a dir, dimarts, moltes botigues i comerços, que no estiguin dins de centres comercials, podran aixecar la persiana.

 


També s'espera que molta gent opti per passar els dies festius en entorns naturals i que dilluns i dimarts es puguin repetir imatges de massificació als accessos a aquests entorns. Per evitar-ho, els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra establiran controls d'accés i tancaran els accessos quan els aparcaments habilitats hagin arribat al màxim de capacitat:

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19ComerçMobilitatConfinament Toc de queda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut