La pandèmia ha fet triplicar el nombre de persones que necessiten recursos del Banc dels Aliments
La pandèmia ha fet triplicar el nombre de persones que necessiten recursos del Banc dels Aliments

Comença el Gran Recapte d'Aliments, més necessari que mai per la pandèmia

El Banc dels Aliments necessita voluntaris per explicar als centres de recollida com fer les donacions: ja s'hi han inscrit 4.000 participants i en farien falta 2.000 més

Yolanda Marzabal / Sònia Poll / Enric OllerActualitzat

La Covid ha fet més necessari que mai el Gran Recapte d'Aliments, que aquest any es farà entre el 16 i el 21 de novembre. La pandèmia ha fet augmentar un 40% la demanda d'aliments, i això suposa que, aquest any, l'objectiu és aconseguir 6.000 tones d'aliments. Una xifra que està molt per sobre de les 4.300 que es van recaptar l'any passat.

"A l'inici de la pandèmia, al mes de març-abril, vam triplicar la necessitat i l'atenció a les persones. En aquests moments estem duplicant, estem en gairebé el centenar de persones diàries", explica Teresa Villoro, directora de la Fundació Canpedró, una de les entitats que reben aliments del Banc dels Aliments.

El repte és difícil, i encara més en aquest moment, perquè la pandèmia també ha obligat a transformar les donacions: aquest any s'hauran de fer virtualment. No hi haurà caixes per recaptar aliments a les entrades dels supermercats "per minimitzar el risc de contagi de la Covid", i només s'acceptaran donacions de diners virtuals.

Una forma innovadora de ser solidari amb persones que ara ho està passant molt malament. Des del Banc dels Aliments asseguren que aquest any es necessiten més donacions que mai. Ho explica Lluís Fatjó-Vilas, director de la Fundació Banc dels Aliments:

"Som conscients del repte que tenim amb aquest nou format. Però, evidentment, el que esperem és que la ciutadania respongui com sempre ho ha fet i que continuï sent solidària, perquè aquest any ho necessitem més que mai."

Les donacions de diners es faran per tres vies: entre dilluns i dissabte es podran fer aportacions a la mateixa caixa dels supermercats en el moment de pagar la compra. Només divendres i dissabte hi haurà voluntaris del Banc dels Aliments informant i animant a participar a través d'aquesta via.

 

La segona via seran els 700 comerços de proximitat i mercats municipals on, com ja es va fer l'any passat, es podran adquirir tiquets per valor de 3 euros que després les entitats podran bescanviar per productes frescos d'alt valor nutritiu, com carn, ous o peix.

I, per últim, a través del web i del Bizum del Gran Recapte, es podran fer donatius fins al 16 de desembre.

Calen voluntaris

Com que ha canviat la forma de recaptar aliments, aquest any caldrà 6.000 voluntaris per explicar als supermercats com es podran fer les aportacions. De moment ja s'hi han inscrit 4.000 participants i en farien falta 2.000 més.

Els usuaris d'entitats que reben ajut del Banc dels Aliments no han parat de créixer des del mes de març per la pandèmia de la Covid. És una realitat que s'estan trobant la majoria d'entitats socials que reben aportacions del Banc dels Aliments. La demanda de productes alimentaris i el nombre de famílies que es troben en situació d'emergència es multiplica i per això l'objectiu d'aquest Gran Recapte virtual, en què no es recolliran aliments sinó diners, és més ambiciós que mai.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Pobresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut