Tub d'escapament d'un cotxe (iStock)

Dieselgate: el tribunal europeu avala reclamar indemnitzacions per danys

Ho diu una sentència que va més enllà del cas protagonitzat per Volkswagen i es fixa en altres dispositius que manipulen les emissions contaminants

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Justícia ha reconegut el dret a reclamar una indemnització per la compra d'un cotxe amb motor dièsel que porti instal·lat un dispositiu que redueix artificialment les emissions contaminants.

En una sentència que s'ha conegut aquest dimarts, el Tribunal de Luxemburg es fixa en l'anomenada "finestra tèrmica", un dispositiu que controla els gasos contaminants --en particular els òxids de nitrogen (NOx)-- que emeten els vehicles dièsel; el sistema de filtració de gasos es redueix o es desactiva en funció de les temperatures exteriors o l'alçada, i el tribunal considera que és un "dispositiu de desactivació prohibit".

Amb aquesta decisió, el tribunal europeu obre la porta a reclamacions que van més enllà fins i tot de l'anomenat Dieselgate, l'escàndol que va esclatar el 2015 quan Volkswagen va admetre que havia instal·lat un software per manipular el registre de les emissions de més d'11 milions de vehicles de tot al món.


Un Mercedes-Benz amb un dispositiu prohibit

La sentència és la resposta a una consulta d'un tribunal de Ravensburg, a Alemanya, que estudia la demanda d'un consumidor que l'any 2013 va comprar un cotxe de segona mà de la marca Mercedes-Benz per 29.999 euros. El client va presentar una demanda per demanar una compensació pel perjudici que li hauria causat Mercedes-Benz per equipar el seu vehicle amb un dispositiu prohibit.

Segons la sentència, això pot provocar "incertesa" a l'hora de matricular o vendre el vehicle, i "a llarg termini pot perjudicar el comprador". I estableix que les directives europees protegeixen els interessos particulars d'aquest comprador individual davant d'un fabricant, quan el seu vehicle està equipat amb un dispositiu de desactivació prohibit per la normativa d'homologació del 2007.


Cada estat haurà de decidir cas per cas

El tribunal europeu fixa d'aquesta manera el marc, però són els jutges de cada estat els que han d'establir, cas per cas, quin és el perjudici que han sofert els demandants i quina indemnització els pertoca. La sentència, això sí, recorda que les normes de cada estat no poden posar-ho difícil als consumidors a l'hora d'obtenir "una indemnització adequada pels danys que els hagi pogut ocasionar l'incompliment" de la norma per part del fabricant.

El tribunal explica en la seva sentència que la instal·lació d'un dispositiu com l'anomenada "finestra tèrmica" només es podria justificar si l'objectiu és "protegir el motor" davant de possibles avaries o accidents i per garantir una conducció segura. Però desestima establir una excepció en aquest cas.

La "finestra tèrmica" és un dispositiu diferent del software que va donar origen a l'anomenat "Dieselgate" de Volkswagen, i l'han utilitzat diversos fabricants, com és el cas de Mercedes-Benz.

 

ARXIVAT A:
JudicialAutomoció
Anar al contingut