Díaz Ayuso justifica l'apartament de luxe perquè necessita "un lloc digne per treballar"
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid (EFE/Javier Lizón)

Díaz Ayuso justifica l'apartament de luxe perquè necessita "un lloc digne per treballar"

El govern madrileny cessa el funcionari suposadament responsable de l'"error" d'atribuir un contracte a l'empresa propietària de l'habitatge on s'allotja la presidenta

Juli Rodés AlmerActualitzat

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha defensat aquest dijous la decisió de llogar un apartament de luxe per viure-hi durant la crisi de la Covid-19.

Durant una intervenció en l'Assemblea madrilenya, ha assegurat que "qualsevol president autonòmic hauria fet una cosa semblant" i ha volgut deixar clar que ho pagarà de la seva butxaca.

Aquesta és la primera vegada que Díaz Ayuso dona explicacions sobre l'afer de l'apartament de luxe on està vivint.

Aquesta setmana, la revista "Vanity Fair" ha publicat que la presidenta madrilenya s'hi allotja des del 16 de març, el primer dilluns del confinament.

L'habitatge és propietat de l'empresari Kike Sarasola, propietari de la cadena d'hotels Room Mate.

La revista informa que el preu habitual de l'habitatge són 200 euros diaris, però que sembla que Sarasola l'hauria cedit a Ayuso.

Després ha transcendit que la presidenta sí que pagarà per allotjar-s'hi, però no 200 euros al dia, sinó 80, el preu per a llargues estades. Això vol dir 2.400 euros al mes.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plaza De España Skyline (@pzaespanaskyline) on

 

L'argument inicial de Díaz Ayuso per traslladar-se a aquest habitatge de luxe és que es va contagiar la Covid-19 i no podia anar a casa seva.

Segons algun mitjà, però, la decisió de traslladar-s'hi va adoptar-la abans de saber que havia donat positiu.

D'altra banda, tot i que ja ha superat la malaltia, Díaz Ayuso ha anunciat que continuarà allotjant-se a la Royal Suite Skyline -el nom de l'apartament- fins que Madrid arribi a la fase 2 de la desescalada.

La Royal Suite té uns 88 metres quadrats, dues terrasses, aparcament i servei de recepció les 24 hores.

Aquest dijous, en la seva intervenció davant l'Assemblea, Díaz Ayuso també ha justificat la necessitat de disposar d'un allotjament com aquest més enllà de la malaltia, per representació institucional.

En resposta a Pablo Gómez Perpinyà, portaveu de Més Madrid, la presidenta madrilenya ha parlat de treballar "en un lloc digne":

"Vostè pretén que jo resolgui els afers dels madrilenys sobre el menjador on sopo tots els dies. No crec que això sigui el més oportú. Mentre jo estigui treballant com a presidenta de la Comunitat de Madrid, ho faré en un lloc amb unes banderes i en un lloc digne, per exemple amb la foto del rei."


Díaz Ayuso ha afegit que qualsevol altre dirigent autonòmic "hauria fet una cosa semblant" i ha posat com a exemple Quim Torra, que "ha estat en unes dependències que ha posat la Generalitat a la seva disposició mentre passava la quarantena". Es referia al fet que Torra es va confinar a la Casa dels Canonges, que és la residència oficial dels presidents de la Generalitat.

"Jo no sé per què hauria ser tractada de manera diferent", ha considerat la presidenta madrilenya.

Díaz Ayuso ha publicat diverses imatges d'ella treballant en aquest apartament, des d'on s'ha adreçat per videoconferència als ciutadans. Tanmateix, tot i defensar la necessitat de disposar d'un "lloc digne" per treballar, les reunions per videoconferència -amb Pedro Sánchez o amb altres persones- i també diverses reunions amb integrants del seu govern les ha fet des de la seu de la Comunitat de Madrid.

 

Díaz Ayuso assisteix des de la seu de la Comunitat de Madrid a la reunió telemàtica de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics (EFE/Comunitat de Madrid)


Es dona la circumstància que arran de la crisi sanitària Room Mate, l'empresa propietària de l'apartament on s'ha instal·lat Díaz Ayuso, ha cedit a Madrid els sis hotels que té a la ciutat: quatre per allotjar-hi personal sanitari, i dos per allotjar-hi gent gran que no tingués la Covid-19.

En relació amb aquest fet ha esclatat el segon escàndol relacionat amb l'apartament de luxe, quan el Portal de Contractació de la comunitat ha publicat un contracte, per valor de més de mig milió d'euros (565.749,58 euros) en què figurava com a adjudicatària l'empresa Room Mate.

La Conselleria d'Afers Socials de Madrid va despublicar el contracte al cap de poc temps, assegurant que es tractava d'un error.

Quan el va tornar a publicar, l'adjudicatària del contracte era la Coordinadora del Tercer Sector —l'entitat que agrupa ONG, encarregada dels serveis sociosanitaris a persones grans amb necessitats residencials— i l'import havia reduït a 240.443,57 euros, menys de la meitat.

 

Díaz Ayuso, aquest dijous, a l'Assemblea de Madrid durant la sessió de control (EFE/Mariscal)


Aquest dijous, el secretari general tècnic de la Comunitat de Madrid, Miguel Ángel Jiménez, ha estat cessat pel conseller de Polítiques Socials, Igualtat, Famílies i Natalitat, Alberto Reyero, que el considera el màxim responsable de l'"error".

Segons Reyero, després d'investigar què va passar, ha vist que tot plegat "respon a un error humà de caràcter administratiu". Un error humà que ha costat el càrrec al seu suposat responsable.

Tant des de la Coordinadora com des de la conselleria s'ha explicat que això només era una provisió de despesa acordada el 6 de maig pel consell de govern per si el servei ofert per les ONG s'allargava sis mesos. Per cobrir les despeses generades per tot el que impliquen els serveis oferts (alimentació, atenció social, sanitària i personal, neteja, bugaderia, transport i seguretat).

La Coordinadora del Tercer Sector ja va mostrar aquest dimecres la seva "indignació" per aquest escàndol i va emetre un comunicat demanant la dimissió del secretari general que aquest dijous ha estat cessat.

Room Mate, per la seva banda, assegura en un comunicat que mai ha estat adjudicatària de cap contracte de la Comunitat de Madrid. I Sarasola ha declarat a l'agència EFE que la cessió dels hotels s'ha fet "de manera altruista".

A l'Assemblea de Madrid, responent a Gómez Perpinyà, Díaz Ayuso també ha parlat d'error; i de casualitat.

"Ha estat un contracte que s'ha pujat casualment mal posat —al Portal de Contractació— i que se n'ha assabentat just un periodista i en el moment en què ho ha conegut l'han despenjat en unes hores estranyes."

Un error i una casualitat pels quals ha anunciat que obrirà una investigació interna.


"Un cap de turc"

Més Madrid ha comparat aquest cas amb el del màster de l'aleshores presidenta madrilenya Cristina Cifuentes, que va voler "investigar qui havia filtrat l'expedient del seu màster quan el problema era el màster en si".

Ara, diu Perpinyà, "el problema de fons no és qui va pujar el contracte, sinó el contracte en si".

Des d'Unides Podem consideren que Miguel Ángel Jiménez, el funcionari cessat, és "un cap de turc".

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, partit soci de govern del PP a la Comunitat de Madrid, ha dit que està molt bé que Díaz Ayuso doni explicacions, però que ara per ara, quan "estan morint persones i s'estan destruint llocs de treball", el que toca és "centrar-nos en el que és important".

Díaz Ayuso també ha rebut el suport del president del seu partit el PP, Pablo Casado, que ha justificat el fet que s'allotgi en un habitatge de luxe amb l'argument que "necessitava estar fora de casa seva per no contagiar la seva mare".

I ha afegit que la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, "ha sortit de casa seva per passar la quarantena en una residència pública".


Suport a les manifestacions contra Sánchez

La presidenta de la Comunitat de Madrid, d'altra banda, ha estat notícia aquest dijous pel seu suport sense embuts a les protestes contra el govern espanyol que des de diumenge fan un grup de veïns en el carrer Núñez de Balboa, al barri de Salamanca.

Salamanca és un dels barris amb la renda més alta de Madrid i d'Espanya. A les últimes eleccions generals, del 10 de novembre, el PP, Vox i Cs van sumar-hi el 70 per cent dels vots.

Tenen dret "lliurement a manifestar-se, encara que sigui una estoneta a la tarda al seu carrer", ha dit.

I ha advertit el govern espanyol: "Esperin que la gent surti al carrer —en referència a la fi del confinament— perquè això de Núñez de Balboa els semblarà una broma."

Un govern espanyol, per cert, al qual Díaz Ayuso acusa de voler "imposar una mena de dictadura" i de no tenir un pla de desescalada clar.

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridPPCoronavirus
Anar al contingut