Bosses de plàstic i altres residus al fons marí (Arxiu)
Bosses de plàstic i altres residus al fons marí (Arxiu)

Dia dels Oceans: ofegats en plàstic

13 milions de tones de plàstic es filtren al mar cada any i causen la mort de 100.000 espècies marines

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte, 8 de juny, se celebra el Dia Mundial dels Oceans.

Ho va decidir l'Assemblea General de l'ONU i se celebra des del 2009 per conscienciar tothom del paper imprescindible dels oceans en la nostra vida. Són els pulmons dels planeta i proporcionen bona part de l'oxigen que respirem. Absorbeixen la quarta part del CO2 de l'atmosfera. Són font d'aliments i medecines. Els productes del mar són la font principal de proteïnes d'almenys la quarta part de les persones que habiten el món.

Però aquest és també un dia ple de xifres poc optimistes:

Segons l'ONU, es calcula que, el 2050, al mar hi haurà més plàstic que no pas peixos. El 80% dels residus que hi ha als oceans són plàstics. Són els grans responsables de la degradació de l'hàbitat marí. Actualment, 13 milions de tones de plàstic es filtren al mar cada any. Això causa, entre altres coses, la mort de 100.000 espècies marines cada any.

I això comptant que la majoria de plàstics queden intactes durant dècades. Però els que es degraden s'acaben convertint en microplàstics que ho envaiexen tot. Peixos i altres animals marins se'ls empassen i entren a la cadena alimentària. En conseqüència, els humans podem acabar ingerint unes 50.000 partícules de microplàstic cada any

 

 

Per això, aquest any, l'ONU ha decidit que acabar amb la contaminació per plàstics és la prioritat.

 

 

Una lluita que és també la de moltes organitzacions ecologistes

Per exemple, el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF) ha fet una protesta embolicant amb plàstics les escultures humanes del museu submergit de Lanzarote. Una crida a governs i institucions per atacar d'arrel el problema.

 

 

Una altra de les organitzacions ecologistes que reivindiquen la protecció dels oceans és Greenpeace. Els voluntaris de l'ONG han parat una taula a la plaça de Sant Jaume de Barcelona amb dues persones menjant-se petroli. Així volen denunciar com n'està, de compromesa, la seguretat alimentària de les persones per la gran quantitat de porqueria que acaba al mar. Greenpeace demana que el 2030 una tercera part dels oceans estiguin protegits a nivell mundial.

També a la plaça de Sant Jaume, però divendres, els joves de Fridays for Future van fer una protesta molt gràfica:

 

La celebració del Dia dels Oceans també s'ha volgut enfocar aquest any també en la qüestió de gènere. Es vol aconseguir més conscienciació i, com expliquen des de les Nacions Unides, "descobrir maneres de promoure la igualtat de gènere en activitats relacionades amb l'oceà, com la investigació científica marina, la pesca, el treball al mar, la migració per mar i el tràfic de persones, així com la formulació de polítiques i gestió".

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut