Deforestació
Els costos d'aquest desbordament: desforestació, erosió del sòl, pèrdua de biodiversitat i acumulació de CO2

Dia del Deute Ecològic: ja hem consumit tots els recursos que la Terra genera en un any

Aquesta data, calculada per l'ONG Global Footprint Network, cada any arriba abans i això vol dir que gastem molts més recursos dels que disposem

RedaccióActualitzat

L'1 d'agost és l'Earth Overshoot Day o Dia del Deute Ecològic de la Terra. Això significa que en poc més de dos-cents dies hem consumit tots els recursos que la Terra pot generar en un any.

Si el planeta fos una família, a data 1 d'agost hauria esgotat tot el pressupost anual i els cinc mesos que queden d'any hauria de viure de crèdit. Però el crèdit de la Terra no és infinit i aquesta data ens recorda que el nostre sistema de vida és insostenible i que es menja els recursos de les generacions futures. 

La data la calcula el think tank, o laboratori d'idees, Global Footprint Network, que treballa en col·laboració amb gairebé un centenar d'organitzacions internacionals i desenvolupa eines per a la mesura i avaluació de l'empremta ecològica.

Treballa amb dades de 200 països des de l'any 1961, tot i que el primer registre del Dia del Deute Ecològic va portar-se a terme el 1970.

És una data mòbil que canvia cada any, però que segueix una tendència clara: cada vegada arriba abans. Si el 1971 vam esgotar els recursos el 25 de desembre, el dia s'ha avançat un mes cada dècada, fins a arribar al segle XXI, en què s'ha quedat entorn dels mesos de juliol i agost.

L'any passat hi vam arribar un dia més tard que enguany, el 2 d'agost, però, en canvi, el 2022 es va avançar encara més: va ser el 28 de juliol.

 

Espanya, en números vermells des del maig

Segons les dades de Global Footprint Network, la humanitat necessitaria, de mitjana, 1,75 planetes per satisfer les seves demandes de recursos naturals. Però no tots els països consumeixen el mateix i, de fet, està molt desequilibrat. Estats Units, per exemple, necessita 5 vegades més recursos dels que el seu territori és capaç de generar en un any.

Aquest 2024, Espanya va consumir tot el seu "pressupost ecològic" el dia 20 de maig. El rànquing, però, el lidera Qatar, que l'exhaureix tot al febrer, seguit de Luxemburg, els Emirats Àrabs i els Estats Units, que l'esgoten els tres primers mesos de l'any. En canvi, països com Jamaica o l'Índia no arriben a consumir el seu saldo natural anual.

Dues opcions: decreixement o desastre

L'any 2020, la interrupció de producció i el consum de la producció causats pels confinaments mundials per la covid van endarrerir el Dia del Deute Ecològic de la Terra fins al 22 d'agost.

Lewis Akenji, membre del Global Footprint Network, afirma que aquest excés de consum de recursos s'acabarà, d'una manera o d'una altra:

"El desbordament al qual estem sotmetent la Terra s'acabarà, la qüestió és com. Hi ha dues opcions: la transició planejada o el desastre més absolut."

Amb el hashtag #MoveTheDate, Global Footprint Network vol promoure accions globals per aconseguir un endarreriment progressiu d'aquesta data. Per exemple, reduir la meitat de les emissions de CO2 dels combustibles fòssils suposaria endarrerir tres mesos el Dia del Deute Ecològic.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut