Vista del carrer de davant del congrés, ple d'autoritats que segueixen els parlaments que es fan des de l'escalinata de l'edifici
Els partits han evidenciat les seves diferències sobre la possibilitat de reformar el text constitucional

Dia de la Constitució sense treva: la possibilitat de reformar-la enfronta els partits

PSOE, PP i Unides Podem evidencien les seves diferències sobre què cal fer amb la Carta Magna, mentre que Pere Aragonès diu que vol "una Constitució catalana"

RedaccióActualitzat

El Congrés celebra l'aniversari de la Constitució enmig del debat sobre la seva reforma, en uns actes de commemoració que s'han fet enguany a l'exterior del Congrés per la situació de pandèmia.

Un acte en què no han assistit els representants dels grups independentistes i nacionalistes catalans, gallecs i bascos.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha reivindicat la Constitució com a factor de cohesió i convivència, una Constitució sobre la qual no es preveu cap canvi per la falta d'acord total entre el PSOE i el PP.

Vista del carrer de davant del congrés, ple d'autoritats que segueixen els parlaments que es fan des de l'escalinata de l'edifici
L'acte s'ha fet a l'exterior del Congrés per l'actual context de pandèmia (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

Batet ha citat textos de Joan Margarit i Almudena Grandes i s'ha referit a la Carta Magna espanyola com "una història d'èxit, amb tots els matisos que hi vulguem incloure, però d'èxit". Per Batet, ara la democràcia s'enfronta a nous riscos:

"Judicialitzar innecessàriament la política comporta polititzar la justícia. El comportament i l'actuació dels responsables polítics és un factor fonamental per reforçar la democràcia, del nostre sistema constitucional, o al revés, pel seu qüestionament i la deslegitimació de la pròpia democràcia."

Sense entrar en el fons d'algunes reformes que ha defensat el PSOE, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet un clam a complir la Constitució en tots els seus articles.

"Va costar molt. Crec que si avui hem de reivindicar el fer d'algú és el dels milions de compatriotes que van fer possible la Constitució. Cuidar la Constitució significa complir fil per randa tots els seus articles, del primer a l'últim."

Sánchez i Batet baixen junts les escales de davant del Congrés
Pedro Sánchez i Meritxell Batet han defensat el compliment de la Constitució (EFE / Chema Moya)

Des del Partit Popular, Pablo Casado ha reivindicat refermar-se més que mai en la Constitució enfront, ha dit, d'un revisionisme suïcida actual que atribueix al PSOE i als seus aliats.

"Els nets no hem de desfer l'abraçada que es van fer els nostres avis. El que demano al govern és que es mantinguin aquestes posicions a les quals es va arribar amb un amplíssim consens de la societat espanyola, i que renegui del que diuen els seus socis."

Gerardo Pisarelo, de Podem, ha demanat poder actualitzar de manera real la Constitució davant de la involució de llibertats que volen normalitzar les dretes espanyoles.

"L'única clau perquè els canvis constitucionals siguin possibles és que les generacions que no van votar la Constitució del 78 puguin decidir lliurement si volen seguir vivint sota una monarquia obsoleta i corrompuda o ho volen fer sota una república democràtica."

Qui també ha parlat en aquest acte és el nou president del Tribunal Constitucional. Pedro González-Trevijano s'estrenava en el càrrec assenyalant que per reformar la Carta Magna cal "distensió política".

"Quan s'insta a un procés de reforma de la Constitució, normalment els catedràtics de Dret Constitucional assenyalem un context previ, determinat per trobar distensió política, i saber què s'escull i per què es modifica."

 

Aragonès manté l'agenda

El president Aragonès ha mantingut la seva agenda malgrat ser un dia festiu i ha visitat la Bisbal d'Empordà perquè afirma que avui no hi ha res a celebrar.

Després de reunir-se amb el govern municipal a l'Ajuntament i visitar el Museu de la Ceràmica, Pere Aragonès ha assegurat que l'actual Constitució espanyola està obsoleta i no representa bona part dels catalans.

Pere Aragonès dins del museu de la ceràmica
El president de la Generalitat ha mantingut l'agenda pública durant el dia (ACN / Gerard Vilà)

Diu Aragonès que ha estat un instrument per limitar la voluntat dels catalans i que l'objectiu, com a independentista, és apostar per un referèndum i alhora redactar una Constitució catalana.

"El govern de Catalunya no vol cap reforma de la Constitució espanyola. El que vol és la Constitució catalana. Culminar amb èxit el procés d'independència a través d'un referèndum d'autodeterminació reconegut, del qual es pugui aplicar el resultat. Estem treballant per reforçar les majories internes a Catalunya a favor d'una solució política al conflicte que tenim amb l'Estat."

El cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, ha destacat els 43 anys de "democràcia, solidaritat i convivència" que ha fet possible la Constitució espanyola.

"Hem de continuar avançant per poder construir junts el nostre futur des de l'entesa i la concòrdia, perquè Espanya serà de tothom o no serà."

Ciutadans ha denunciat actes com la crema de la bandera espanyola de l'Ajuntament de Vic durant una manifestació aquest dissabte i han assegurat que la reforma de la Constitució no es pot fer sota xantatge dels que "mai en sortiran satisfets".

Diputats de Ciutadans amb una bandera espanyola de grans dimensions davant del Parlament
Ciutadans diu que no es pot reformar la Constitució "sota xantatge" (CCMA / Andrea Vargas)

Pel PP català, Alejandro Fernández no veu les condicions i el consens necessaris per reformar la Constitució. "Ha de tenir com a mínim el mateix consens amb el qual va ser redactada, i malauradament jo no el veig, el que veig és gent que se la vol carregar", ha lamentat.

PP i Ciutadans han coincidit en un acte organitzat per Catalunya Suma, mentre que Vox ha anul·lat a última hora la manifestació que tenia prevista a Barcelona.

ARXIVAT A:
Constitució espanyolaGovern espanyolPedro SánchezPablo CasadoPere Aragonès
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut