Reunió de l'executiu aquest dimarts (EFE/Enric Fontcuberta)
ANÀLISI

Dia clau en la batalla del relat entre ERC i Junts: quins escenaris s'obren

Junts i Esquerra es traslladen mútuament la pressió de qui pren la decisió de mantenir-se o marxar del govern

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Escac sense mat. Plantejar la qüestió de confiança a última hora del debat de política general per part de Junts deixava el president en una situació delicada: havia de prendre una decisió en calent que finalment passava per no acceptar-la --la potestat de sotmetre-s'hi només és seva.

Però Aragonès va sentir que la qüestió de confiança era un dard en la línia de flotació de la seva autoritat. L'endemà, aturada de màquines a Palau per contrarestar el que es considera una deslleialtat: el vicepresident Puigneró sabia de la possibilitat de plantejar una qüestió de confiança si el discurs del president no satisfeia els 3 punts, i no va comunicar-l'hi.

Aquest fil argumental és el que serveix al president per prendre una decisió dràstica: després de reunir el seu equip més pròxim, el govern de forma extraordinària i una reunió amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, Aragonès decideix cessar el vicepresident Puigneró. I obre la porta a refer la confiança demanant a Junts que doni un nom alternatiu per reconduir el govern.


La decisió de Junts de sortir o no del govern s'accelera

El cessament del vicepresident Puigneró serà suficient per reconduir la crisi al Palau de la Generalitat? La decisió de sortir o no del govern per part de Junts, qüestió que està damunt la taula des de la suspensió de Laura Borràs i amb els arguments que Esquerra no compleix el pacte de govern, havia de passar per una consulta a la militància.

Però el cessament a última hora de la nit de Puigneró per part del president Aragonès podria accelerar la decisió. Una decisió que ara està al teulat de Junts.


Els escenaris que s'obren

Junts pot decidir trencar el govern avui o passar la decisió per la militància. I esperar. Pot decidir canviar el vicepresident donant un nom alternatiu i seguir o bé marxar avui mateix. Això últim traspassaria a Aragonès altra vegada la pressió de decidir si pot seguir Esquerra sola liderant un govern en minoria, tenint en compte que el Parlament es convertiria en un camp de mines per aprovar qualsevol cosa.

Però, aleshores Junts també haurà de calibrar què significa quedar-se a l'oposició, com a tercera força del Parlament, sense lloc a la principal institució i amb unes eleccions municipals a la vista per al maig del 2023 i amb enquestes en algunes ciutats poc encoratjadores.

I encara un últim escenari és que una eventual sortida del govern de Junts comporti la convocatòria d'unes eleccions abans de les municipals.


L'aniversari de l'1-O, enterbolit

L'aniversari dels 5 anys de l'1 d'octubre quedarà enterbolit per la pugna dels dos grans partits que el van fer possible. Aleshores la relació entre Puigdemont i Junqueras ja era difícil, i avui aquelles tibantors encara s'arrosseguen, amb l'agreujant que després de la gesta de l'1 d'octubre el bloc independentista ha estat incapaç de traçar cap estratègia il·lusionant.

ARXIVAT A:
Procés catalàJxCatERCJordi TurullPere AragonèsLaura BorràsDebat política generalCrisi de govern
Anar al contingut