Un bosc dissenyat per fer gaudir els amants de les formes geomètriques perfectes a la natura
Un bosc dissenyat per fer gaudir els amants de les formes geomètriques perfectes a la natura

D'experiment agrari a atracció turística: el misteri del bosc circular japonès

RedaccióActualitzat

A la prefectura de Miyazaki, al sud del Japó, creix des de fa dècades un insòlit bosc de forma circular.

El formen 10 cercles concèntrics de cedres (sugi en japonès) en dues formacions clonades, una al costat de l'altra. La curiosa formació arbrària havia passat desapercebuda fins que fa pocs anys s'ha popularitzat l'ús de drons.

Gràcies a aquests aparells, les imatges del bosc de cedres concèntrics, situat prop de la ciutat japonesa de Nichinan, s'han fet famoses.

 

 

La curiosa forma concèntrica dels cedres de diversos diàmetres separats a una distància mil·limètrica sembla treta d'una pel·lícula de ciència-ficció i hi ha qui els ha relacionat amb els misteriosos geòglifs de la pampa de Nasca, alguns fets per l'antiga cultura paracas.

Però el cert és que el bosc de cedres japonès no és ni de bon tros tan antic i el seu origen no és gens misteriós.

 

Es tracta d'un projecte de silvicultura experimental desenvolupat pel Ministeri d'Agricultura i Pesca del Japó. L'any 1973 van posar en marxa una plantació experimental per mesurar el diferent creixement dels arbres segons la distància a què es plantaven els uns dels altres.

El punt central de la plantació de cedres
El punt central de la plantació de cedres (Google Earth)

A la part central els arbres es van plantar sense deixar gaire espai entre ells. La distància entre ells es va anar augmentat en cada cercle a mesura que se separava del punt central.

Ara, 48 anys després, els arbres han crescut, s'han anat expandint i han creat 10 anells perfectes. La formació és visible amb el Google Earth

Per sota, el bosc es pot visitar i s'han creat itineraris de passeig que expliquen com i per què es van plantar els cedres de l'illa de Kyushu. Un atractiu turístic més d'un país com el Japó que va atreure gairebé 32 milions de turistes l'any 2019, abans de la pandèmia.

El bosc es va plantar el 1973 i ara, gairebé 50 anys després, la formació és visible amb el Google Earth
El bosc es va plantar el 1973 i ara, gairebé 50 anys després, la formació és visible amb el Google Earth (Google Earth)

I precisament el fet que pugui ser una atracció turística és el que pot salvar els cedres de Kyushu de la seva tala programada.

L'experiment del Ministeri d'Agricultura japonès ja ha acabat i ja s'han recopilat les dades necessàries sobre el creixement d'aquesta espècie. S'ha demostrat que la densitat afecta el creixement màxim que poden assolir: els arbres situats en els anells exteriors, plantats a més distància uns dels altres, són gairebé cinc metres més alts que els dels primers cercles, plantats amb poca separació.

Hi ha tota una xarxa de camins per visitar la selva de cedres de l'ìlla de Kyushu
Hi ha tota una xarxa de camins per visitar el bosc de cedres de l'ìlla de Kyushu (Google Earth)

Estava previst que els arbres es talarien i els troncs es reaprofitarien per a la indústria de la fusta. Però ara sembla que el govern estudia la possibilitat d'indultar els cedres de les dues formacions concèntriques.

ARXIVAT A:
Medi ambientJapó
Anar al contingut