Deu policies pendents de judici per les càrregues de l'1-O ja han demanat l'amnistia

La defensa considera que la seva actuació l'1-O no entra dins les excepcions que marca la llei i diu que es poden veure beneficiats per l'amnistia, tot i que el Centre Irídia els contradiu

RedaccióActualitzat

Un cop iniciat el període establert per sol·licitar l'aplicació de l'amnistia, dimarts ho van fer els activistes i manifestants encausats i, avui dimecres, ho sol·liciten 10 agents de la Policia Nacional pendents de judici.

Els agents estan acusats per càrregues durant la celebració del referèndum de l'1-O a Barcelona i demanen que se'ls amnistiï i que s'arxivi la seva causa, que porta el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona. 

Consideren que no van cometre "actes de tortura, inhumans o degradants", que serien algunes de les excepcions definides per la llei.

Un cop aprovada i publicada al BOE, la llei d'amnistia entra en vigència i tots aquells que considerin que se'n poden beneficiar ja poden fer la petició la seva aplicació abans de dos mesos.


Dins o fora de la Llei d'amnistia?

El Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia va reclamar dimarts que els 51 agents investigats per les càrregues policials en mobilitzacions independentistes no siguin amnistiats.

Pel que recordava Irídia en un comunicat, l'article 2 de la Llei d'amnistia estableix que "els actes constitutius de tortures o tractes inhumans o degradants" queden fora de l'àmbit d'aplicació de la llei d'amnistia, així com els "actes dolosos amb resultat de pèrdua o inutilitat d'òrgan o membre".

La defensa dels policies considera que les excepcions de tortura i tracte denigrant fan referència a fets "molt més greus" que els delictes de lesions que se'ls atribueixen.

Irídia, per la seva banda, recorda que està assumint el paper d'acusació en 15 causes relacionades amb la "brutalitat policial" durant diverses protestes derivades de l'1-O.

Creuen que diferents actes de l'actuació policial sí que encaixen dins la definició de "delictes de tortura i contra la integritat moral" i "lesions molt greus" com amputacions oculars o "impactes psicològics greus". 

Com a acusació, afegeixen, demanaran que no s'apliqui l'amnistia als policies investigats. 

 

ARXIVAT A:
Policial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut