Deu paraules candidates a ser el neologisme de l'any 2017

L'IEC i la Universitat Pompeu Fabra busquen el neologisme del 2017 en llengua catalana, amb moltes paraules sorgides en el context del debat polític sobre la independència

Actualitzat

Hi ha paraules que ens serveixen per explicar les notícies, però que són tan noves que encara no apareixen al diccionari. Ara, l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra busquen el neologisme del 2017 en llengua catalana. Hi ha deu paraules candidates, i una bona part han aparegut en el context del debat polític sobre la independència.

 

 

I és que, a banda de dies històrics, el procés també està ple de noves paraules. Ens hem acostumat a tocar o a sentir les cassoles cada nit a les 10, sense que la paraula cassolada sigui encara al diccionari. Hem descobert qui són els hiperventilats, aquells que es posen ansiosos per l'estat del procés, sobretot a Twitter.

Gràcies al procés hem après què és el sobiranisme, que defensa el dret a decidir, però no necessàriament la independència. I hem vist què passa quan la política es judicialitza. Alguns aconsellen fer pinya, una expressió que, tant si es refereix a la política com als castells, no és al diccionari.

El 2017 també ha estat l'any de la turismofòbia, un maldecap, sobretot a les grans ciutats, afectades per la gentrificació, el procés pel qual es fan fora dels barris els veïns de tota la vida.

Una antropòloga mexicana va inventar la paraula feminicidi, per referir-se als assassinats de dones. Ara, és candidata a entrar al diccionari català, igual que micromasclisme, el masclisme de la vida diària. Encara sobre les discriminacions sexuals, segons el diccionari, podem dir transsexual, però encara no transgènere, que es refereix a les persones trans que no han optat per una cirurgia de reassignació de sexe.

Les deu candidates a paraula de l'any es poden votar a neologisme.cat.

 

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut