Una ecografia
El consum d'alcohol durant l'embaràs té repercussions directes sobre el fetus

Deu ginecòlegs neerlandesos van utilitzar el seu semen en inseminacions artificials

Hi ha casos amb una quarantena de fills i el més extrem conegut en té 81, sense que les mares ho sabessin

Alguns noms han transcendit i altres no, però almenys deu ginecòlegs neerlandesos van utilitzar semen propi sense que ho sabessin les dones que es volien quedar embarassades en clíniques de fertilitat.

La fundació Donorkind, que ajuda nens nascuts per donació a trobar el seu pare biològic, ho ha comprovat en els últims cinc anys.

Entre els últims casos coneguts hi ha Jos Beek, un metge especialista en fertilitat mort el 2019, que va engendrar almenys 41 fills sense permís de les mares, segons l'hospital Alrijne, de la ciutat de Leiden, on treballava. Fa uns mesos, es van atribuir 21 fills a Jos Beek, una xifra que s'ha duplicat des de llavors.

Algunes organitzacions busquen informació per trobar el pare biològic (Pexels/Chokniti Khongchum)

Fiom, una organització especialitzada en qüestions de paternitat, va comprovar amb testos d'ADN que tenen el mateix progenitor.

A més, es va descobrir que aquest ginecòleg tenia una condició hereditària rara que es manifesta en els fills quan hi ha una coincidència en pare i mare. Es va saber perquè una dona que havia rebut, sense saber-ho, la seva esperma va tenir dos fills que van morir abans de fer un any.


81 fills del mateix ginecòleg

Un cas similar és el de Jan Wildschut, que va tenir almenys 47 fills biològics amb pacients que creien que eren inseminades per un donant anònim, segons l'últim recompte conegut.

Però el supera, de llarg, Jan Karbaat, ja que s'han confirmat 81 fills nascuts de donació de la seva esperma.

Donorkind va ajudar a mantenir l'anonimat de la majoria de casos, però d'altres han arribat als mitjans dels Països Baixos. A més dels metges, l'organització ha trobat 200 homes que, junts, van tenir milers de fills.

Dret a saber

"Ser fill del metge és un desavantatge addicional", segons Esther de Lau, de la fundació Donorkind, perquè molts fills de donants no volen que tothom tingui una opinió sobre el seu pare i volen ser lliures de decidir si volen o no tenir contacte amb ell, sense interferències.

L'atenció mediàtica també ha fet que més persones busquin informació. "Cada vegada que un metge surt a les notícies, rebem una allau de peticions de fills de donants. Tothom té dret a saber qui són els seus pares", diu De Lau.

Segons SDKB, que recopila dades de donants d'inseminació artificial, l'any passat 1.415 persones van demanar informació sobre el seu pare biològic, un 30% més que un any enrere.

Des de l'any 2014, han de quedar registrades totes les dades relacionades amb la inseminació artificial i s'han de posar a disposició dels fills que les demanin.

 

ARXIVAT A:
CiènciaFamília
Anar al contingut