Flix

Deu empreses opten a descontaminar el pantà de Flix

Deu projectes s'han presentat al concurs públic per descontaminar el pantà de Flix, on hi ha com a mínim 700.000 tones de fangs tòxics procedent d'Ercros, l'antiga Erkimia. El consell d'administració de l'empresa Aigües de les Conques del Mediterrani (Acuamed), que depèn del Ministeri de Medi Ambient, estudiarà dilluns que ve les propostes i està previst que el mateix dia adjudiqui les obres. Les tasques de descontaminació podrien començar abans de l'estiu i, més concretament, al maig.

Actualitzat
El secretari general per al territori i la biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient ha admès que hi ha tres ofertes més ben posicionades en la competició per adjudicar-se el projecte. La resposta final es podria conèixer dilluns, quan està previst que s'adjudiquin les obres, pressupostades en 192 milions d'euros. A la xifra, s'hi han d'afegir nou milions més per als projectes d'assistència tècnica que s'adjudicaran en paral·lel.

La descontaminació del pantà de Flix s'ha declarat com una actuació d'interès general, prioritària i urgent, que consistirà en l'extracció, tractament, transport i abocament en un dipòsit controlat de les 700.000 tones de residus contaminats.

L'origen de la contaminació van ser els vessaments de la química Ercros des de principis del segle XX al marge dret del riu. També hi han influït els canvis en la dinàmica fluvial, fruit de la construcció de les preses de Mequinensa, Riba-roja i Flix.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut