Madrid

Detinguts tres presumptes integrants d'ETA a França

Les autoritats franceses han detingut aquest dissabte Jon Etxebarria Oiarbide i dos presumptes membres més de la banda terrorista ETA, segons han informat fonts de la lluita antiterrorista. Els arrestos s'han practicat a l'estació de tren de la localitat Jean de Joigny, uns 150 quilòmetres al sud-est de París. Més tard, els detinguts han estat traslladats a la comissaria d'Auxerre.

RedaccióActualitzat
Agents de la Gendarmeria francesa seguien Etxebarria Oyirbide, presumpte membre de l'"aparell logístic" d'ETA", fugit des de fa dos anys. Etxebarria anava acompanyat de dos suposats integrants més de la banda, que també han estat arrestats.

Nascut l'any 1978, Etxebarria Oyirbide va participar en el tiroteig del 16 de març de 2010 en el qual va perdre la vida el policia francès Jean-Serge Nérin.
El detingut constava com a fugit del seu domicili des del maig del 2009 i la seva primera detenció, per actes vinculats amb la "kale borroka", va ser al 1997. També sembla que va col·laborar amb el "comando Barcelona" d'ETA des de Vitòria.

La captura dels tres presumptes membres de l'organització, que s'ha fet sobre les sis de la tarda de dissabte, és resultat d'una operació desenvolupada pels serveis d'informació francesos (la DCRI) i la Guàrdia Civil. Agents dels dos cossos policials mantenen dispositius de vigilàncies en determinades estacions i rutes de tren que, segons els seus informes, són utilitzades per membres d'ETA en els seus desplaçaments. En un d'aquests dispositius, els agents han identificat Etxebarria, un home de complexió molt forta, segons han indicat, i l'han vigilat fins que ha arribat a l'estació de la localitat de Joigny, al departament de Yonne. Quan els policies l'han vist baixar del tren i reunir-se amb dos homes més que l'esperaven, han sospitat que podria tractar-se també de membres d'ETA, per la qual cosa han procedit a l'arrest dels tres individus, que anaven armats i tenien documents d'identificació falsos.

Aquestes són les primeres detencions de presumptes membres d'ETA que es duen a terme des que el PP va arribar al govern el passat mes de desembre i es produeixen només 48 hores abans que el president francès, Nicolas Sarkozy, viatgi a Madrid per rebre el Toisón d'Or, la màxima condecoració que dóna el rei d'Espanya, precisament, per agrair al govern veí la seva col·laboració en la lluita contra ETA.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut