Madrid

Detinguts al País Basc i Navarra 7 membres d'Askapena, considerada part de l'aparell internacional d'ETA

Malgrat la guerra informativa d'ETA, amb entrevistes o diversos comunicats exigint al govern espanyol gestos per consolidar la seva aturada de les accions violentes, l'ofensiva policial contra l'organització terrorista i els seus satèl·lits no s'atura. Prova d'això és una batuda que ha permès la detenció de set persones per la seva presumpta vinculació amb l'organització Askapena, la xarxa de propaganda i suport internacional de la banda terrorista, que la policia considera ara escapçada.

Actualitzat
Les detencions s'han fet en diverses poblacions del País Basc i Navarra, on també s'han fet escorcolls a diversos domicilis i un local vinculat a l'organització. A Getxo, s'ha arrestat Gabriel Basañez Ruiz al seu domicili, i a Barakaldo han detingut Unai Vázquez Puente i la seva parella, Itxaso Lekuona Gegoz. Tots dos abandonaven el seu domicili passades les quatre de la matinada emmanillats i després de presenciar l'escorcoll, que ha durat dues hores.

A Vitòria, els agents han arrestat Rubén Sánchez Barail i el presumpte cap del grup, Walter Wendelin, que ja va ser detingut a Veneçuela el març passat i lliurat a França, on finalment va quedar en llibertat. De nacionalitat suïssa, té la residència fixada a Vitòria. Per la seva banda, a Navarra han estat detinguts David Soto Aldaz i Aritz Gamboa Miguel.

Als detinguts se'ls acusa d'un delicte d'integració a banda armada. Askapena, que en euskera vol dir "alliberament", és una xarxa internacional creada el 1987 que s'encarrega de difondre l'ideari independentista basc arreu del món. De fet, es creu que els detinguts viatjaven amb el nom de "brigadistes" a països sobretot de l'Amèrica del Sud i Central, com Bolívia o Colòmbia, però en especial a Veneçuela, on hi ha la principal colònia d'etarres refugiats. Allà establien contactes buscant suports, i s'encarregaven d'oferir ajuda a etarres fugits.

Durant els escorcolls, s'ha buscat material i documentació que avalin les sospites que els detinguts haurien rebut fa poc instruccions concretes de la direcció d'ETA. Les detencions també serviran per oferir dades sobre les presumptes relacions entre ETA i les guerrilles colombianes de les FARC. El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha destacat especialment aquest punt quan ha valorat l'operació policial, que per ell suposa un "cop dur i fort" contra la banda.

Amb aquesta batuda, ordenada i dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, ja són 16 les persones detingudes en dos cops en les últimes setmanes relacionades, presumptament, amb l'aparell polític d'ETA. La policia vol tallar tot fil de connexió entre l'organització terrorista i els grups que controlava, així com de l'esquerra abertzale, en un mes de setembre amb tres comunicats d'ETA en què anuncia un alto el foc.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut