Reus

Detinguts a Reus el màxim dirigent dels GRAPO i dues membres de l'actual cúpula de la banda

Un dels tres detinguts per la seva suposada relació amb els GRAPO, Juan García Martín, era en l'actualitat el màxim dirigent de la banda en llibertat, segons han informat fonts de la investigació, que han assegurat que se'l vincula amb les últimes accions d'aquesta organització. Tots tres han estat detinguts cap a dos quarts de cinc de la matinada en un pis del número 39 del carrer Amargura de Reus. Les altres dues persones arrestades són Carmen Cayetano Navarro, nòvia de Juan García Martín, i María Aránzazu Díaz Villar. Des de la caiguda de la cúpula, el 2002, s'ha detingut dinou membres de la banda.

Actualitzat

Segons dades dels investigadors, el líder de la banda va participar en les dues últimes accions terroristes. La primera, a Saragossa el febrer passat, en què va resultar ferit un empresari i la dona d'aquest va morir assassinada. Un mes després, va formar part d'un intent frustat de robatori en un banc de Castelló. Es va ferir de bala el director de la sucursal bancària.

García Martín, processat pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per integració en banda armada el 2004 quan estava fugit, va ser un dels presos dels GRAPO que fa 26 anys van protagonitzar una vaga de fam i va ser alimentat per ordre judicial.

La cúpula d'aquesta banda terrorista va ser desmantellada al juliol del 2002, amb la detenció del cap històric del seu aparell militar, Fernando Hierro Chomón, i el responsable dels comandos, Marcos Martín Ponce, que havia succeït en aquest lloc Fernando Silva Sande després del seu arrest a París al novembre del 2000. 

Dinou detinguts des de la caiguda de la cúpula

Des de llavors s'ha detingut dinou membres de la banda. Dimarts passat les autoritats franceses van lliurar a Espanya el suposat membre José Antonio Peña Quesada.

El Grup de Resistència Antifeixista Primer d'Octubre va néixer el 1975 com a braç armat del Partit Comunista Espanyol Reconstituït (PCE-r) i se li atribueix un total de 87 assassinats, la major part a les províncies de Madrid (43) i Barcelona (17).

Una de les accions atribuïdes als GRAPO pendent de resoldre és el segrest el 27 de juny de 1995 a Saragossa de l'empresari aragonès Publio Cordón. Tot i que els terroristes van anunciar el seu alliberament el 17 d'agost d'aquest any a canvi de 400 milions de les antigues pessetes, l'empresari encara continua il·localitzable.

L'atemptat més sagnant en la història d'aquesta banda va ser l'explosió d'una bomba a la cafeteria California de Madrid, que va provocar la mort de vuit persones i ferides a més de quaranta, el 26 de maig de 1979. Falta confirmar l'autoria de l'assassinat d'Ana Isabel Herrero, atribuït a aquesta banda, l'última víctima mortal dels GRAPO va ser el policia Francisco Sanz González, assassinat a Carabanchel el 17 de novembre del 2000.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut