Agressions a interns en una presó d'Itàlia
Agressions a interns en una presó d'Itàlia. Foto: Domani

Detinguts 52 agents per un vídeo de violència policial en una presó d'Itàlia

Les imatges d'agressions contra interns causen indignació al país

Elisenda Rovira Olivé Actualitzat
TEMA:
Itàlia

Un pres està estirat a terra i uns quants agents li claven cosses. Desenes d'interns agenollats de cara a la paret s'intenten defensar dels cops de porra de la policia penitenciària. Un reu travessa un passadís mentre una munió d'agents li peguen. Fins i tot un pres en cadira de rodes rep els cops dels agents. Són algunes de les imatges de violència en una presó difoses aquesta setmana pel diari Domani, que han causat un daltabaix a Itàlia:

 

 

Els fets van tenir lloc l'any passat a la presó de Santa Maria Capua Vetere, a prop de Nàpols, al sud del país. El 6 d'abril de 2020, els interns van començar una protesta per reclamar mesures contra el coronavirus al centre després que s'hi detectés un cas positiu. La repressió de l'alçament per part de les autoritats va ser molt violenta.

Dilluns van detenir 52 agents de la policia penitenciària i el jutge els va imposar mesures cautelars. Estan acusats de delictes de tortures múltiples, maltractament, lesions personals, falsedat en document públic, calúmnia, frau judicial i altres.

Els responsables de la presó també estan acusats d'haver aportat informació falsa a la investigació, segons publica Domani. Van mostrar fotografies segons les quals els presos tenien pals, punxes de ferro i oli bullent per atacar els agents de policia, però aquestes imatges haurien estat manipulades. S'han trobat missatges com aquest, en què una comissària demana que es facin aquestes fotos:

"Amb discreció i amb algú de confiança, feu fotos d'algunes barres de ferro... En alguna cel·la, en absència de presoners, fotografieu unes cassoles en una estufa, fins i tot amb aigua"


Demanen que la ministra comparegui al Parlament

La ministra italiana de Justícia, Marta Cartabia, ha obert una investigació sobre els fets, que ha qualificat com "una traïció a la Constitució":

"[Aquests fets] Són una ofensa i un ultratge a la dignitat de la persona dels detinguts i també a l'uniforme que tot policia penitenciari ha de portar amb honor"

El Partit Demòcrata ha demanat la compareixença de la ministra al Parlament. És el que també demana una petició a Change.org creada pel diari Domani.

La iniciativa també reclama que se suspengui els agents investigats per la violència i que la policia penitenciària dugui el codi d'identificació a l'uniforme, per poder identificar els responsables de maltractaments. En dos dies, l'han signat més de 10.000 persones:


La investigació judicial va començar arran dels registres en què alguns presos parlaven del "càstig" exercit pels policies contra ells per la revolta de l'abril passat. Contingents especials de la ciutat veïna de Nàpols van ajudar a reprimir-la, equipats amb màscares i cascs antidisturbis. Segons mitjans locals, les pallisses van durar dies i molts dels interns tenien encara ferides visibles deu dies després.


La tortura no va ser delicte a Itàlia fins al 2017

No és l'únic cas de violència en presons que s'investiga a Itàlia. Hi ha nombrosos casos de denúncies per tortura contra agents de policia i funcionaris de presons. El codi penal italià no va incorporar el delicte de tortura fins a l'any 2017, amb una llei que no complia les expectatives d'organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional.

Un dels casos que va causar més polèmica és el de Stefano Cucchi, un jove de 31 anys que va morir set dies després de ser detingut i haver passat per calabossos, comissaries, presons i hospitals. La pel·lícula "Sulla mia pelle" va reflectir el seu cas:

 

 

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut