El sacerdot excomunicat conegut com a pare Sergei en el moment de comparèixer davant del jutge (Reuters)

Detingut un sacerdot rus negacionista de la Covid que s'havia atrinxerat en un convent

Aquesta detenció arriba quan les autoritats russes han reconegut que la xifra de morts pel virus podria més que triplicar les dades oficials

Redacció/AgènciesActualitzat

La policia ha assaltat un convent prop dels Urals russos i ha detingut un sacerdot excomunicat que n'havia pres el control mentre, suposadament, havia incita les monges que l'habiten a cometre suïcidi. El pare Sergei, així es feia dir, va ser traslladat a Moscou, a uns 1.400 quilòmetres del convent, on uns jutjats han dictat una sentència de dos mesos de presó en contra seu.

Les imatges difoses a les xarxes socials mostren els antidisturbis russos obrint-se pas entre un grup de fidels que volien evitar que entressin al convent.

 

"Ens han tret, han tret totes les criatures, no ens han deixat ni agafar roba", va assegurar una monja que no es va identificar en el mitjà de comunicació rus E1. "Han encastat al sacerdot de cara a terra i li han pegat cops de porra", reblava ella mateixa.

El pare Sergei, el seu nom real és Nikolai Romanov, s'ha fet famós per negar l'existència de la Covid-19, manifestar-se en contra de la decisió de l'Església ortodoxa de tancar les portes per evitar contagis i criticar la jerarquia eclesiàstica russa.

El juny passat, Romanov va prendre el control del convent de Sredneuralsky a Iekaterinburg, als Urals, i es va negar a marxar-ne. Malgrat que encara vestia la roba pròpia del sacerdoci, havia estat expulsat de l'església el al setembre per ignorar la prohibició d'oferir serveis religiosos i predicar, però encara retenia alguns seguidors lleials.

El pare Sergei se l'acusa d'incitació al suïcidi, de violar el dret a la llibertat de consciència i de fomentar accions il·legals. Uns càrrecs que ell nega, segons l'agència Interfax. Ja havia estat condemnat a 13 anys de presó per robatori i assassinat, però finalment va ser alliberat als anys 90.

La xifra de morts per Covid, molt més alta que la reconeguda fins ara

El negacionisme del sacerdot detingut contrasta amb el fet que el Kremlin ha reconegut que la xifra real de morts per coronavirus triplicaria la xifra oficial tramesa fins ara. Ho ha fet en boca de la viceprimera ministra Tatiana Golikova, que ha atribuït a la Covid el 81% de l'excés de morts registrat enguany, uns 186.000 decessos contra els 56.000 oficials.

Rússia ha registrat un 20,5% més de morts respecte al 2019, des que es va reconèixer l'arribada de la pandèmia al país l'abril passat, segons les dades de Rosstat, el servei estadístic nacional.

Els 241.193 morts registrats entre l'abril i el novembre del 2020 és significativament més alt que el que es va registrar l'any passat, i d'això es desprèn que les 55.265 morts per coronavirus reconegudes fins ara, un nombre que inclou morts del mes de desembre, està molt per sota de la xifra real.

Tot i que les xifres de morts fluctuen lleugerament d'any enany, el còmput del que es coneix com a excés de morts il·lustra l'impacte que ha tingut la pandèmia al país, tant en casos en què no es va determinar que la Covid fos la causa de la mort com les morts produïdes per la sobrecàrrega del sistema sanitari.

Les dades de Rosstat, recalculades per Reuters, mostrarien que menys de la meitat de l'excés de morts, uns 116.030 des que es va reconèixer l'arribada de la pandèmia a Rússia a l'abril, poden ser atribuïdes directament al coronavirus. Això és més del doble que les xifres preliminars que el govern havia donat fins avui com a xifra oficial de decessos per coronavirus.

ARXIVAT A:
RússiaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut