Un dels forats per on entrava el lladre (Mossos d'Esquadra)
Un dels forats per on entrava el lladre (Mossos d'Esquadra)
Barcelona

Detingut un lladre contorsionista que robava en bars entrant per forats molt petits

El cap del grup tenia un dietari amb tots els detalls i consultava l'horòscop abans de cada robatori

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra desarticulen un grup de lladres de comerços que accedien als locals pel mètode del butró, a través de forats petits, gràcies a les habilitats contorsionistes del cap de la banda. Els quatre detinguts estarien relacionats amb una vintena de robatoris en bars, 15 dels quals comesos a Barcelona.

 

 

Els agents han detingut els principals responsables del grup, concretament tres homes de 26, 46 anys i 55 anys, i una dona de 24.

El cap del grup, que havia estat contorsionista, era solitari, metòdic i perfeccionista. Vivia en una cabana enmig del bosc de Sentmenat i consultava el zodíac abans de perpetrar el robatoris.

 

Detenció del cap de la banda a Sentmenat. (Mossos d'Esquadra)

 

Investigació policial

La investigació es va iniciar el 14 d'octubre, quan es va tenir coneixement d'un robatori en un bar del districte de Nou Barris en què els autors hi havien accedit fent un forat des de la portaria del costat.

Les diferents indagacions dels investigadors van permetre identificar el vehicle que haurien utilitzat els lladres: un tot terreny de grans dimensions de color vermell.

Després, es va poder identificar el conductor d'aquest vehicle, que va resultar ser un home amb diversos antecedents per robatoris amb força comesos a València, juntament amb un altre ciutadà.

Amb aquesta informació, es va fer una anàlisi de fets similars ocorreguts a Barcelona en els darrers dos anys i es va constatar que a partir del mes de març s'havien denunciat diversos robatoris amb força amb el mateix modus operandi.

Es va arribar a la conclusió que els robatoris estaven comesos per un grup organitzat liderat per un ciutadà d'origen romanès.

Modus operandi

El grup seleccionava els bars després de comprovar que s'hi podia accedir fent un forat des de l'escala sense ser descoberts pels veïns de l'immoble. Feien vigilàncies per constatar l'horari i el recorregut del propietari i treballadors. Un cop triat l'objectiu s'hi desplaçaven amb dos vehicles tot terreny.

Es distribuïen les feines: en un dels vehicles es quedava un d'ells vigilant amb un gos, un dels joves entrava a l'escala per avisar si algun veí sortia i el cap del grup entrava i feia un petit forat per on accedia a l'interior.

Com a particularitat, abans d'organitzar el robatori el cap del grup consultava l'horòscop per escollir el millor dia per actuar.

I, per raons que no se saben si són pura coincidència, només han actuat en bars regentats per persones d'origen xinès.

 

El cap de la banda tenia un dietari on anotava tots els detalls de cada robatori. (Mossos d'Esquadra)

 

El cap del grup: contorsionista, metòdic i solitari

El cap del grup va ser identificat l'any 2010 fent espectacles a la via pública de contorsionisme, habilitat que va utilitzar per accedir als bars, entrant per forats no gaire grans des de llocs inversemblants.

L'home no només podia passar per forats molt petits sinó que podia estar amagat durant hores en espais molt reduïts. Un dels forats el va realitzar des de l'habitacle de l'ascensor, just a la part inferior i amb l'aparell en funcionament, -mentre els veïns anaven pujant i baixant-, posant en risc la seva integritat física. En una altra ocasió, va estar durant hores en un quartet de la llum mentre feia, molt a poc a poc, els forats, per evitar fer soroll que pogués alertar.

Així mateix, el cap del grup era una persona solitària que vivia en una petita edificació en mig del bosc de Guanta, a Sentmenat. Precisament, en l'entrada i escorcoll d'aquest indret, on va ser detingut, s'han recuperat diversos objectes sostrets dels locals.

També s'hi va trobar un dietari on el detingut anotava cadascuna de les gestions que havia realitzat per cometre els robatoris. Plànols dels locals i de les porteries adjacents, punts on s'havien d'ubicar els altres membres, rutines dels propietaris i tot un seguit de detalls que denotaven el caràcter metòdic del líder del grup i la precisió amb què actuava.

 

El cap del grup consultava l'horòscop per decidir el millor moment per actuar. (Mossos d'Esquadra)

 

El jutge que instrueix el cas va autoritzar a fer dues entrades, una en aquesta cabana de Sentmenat, i una segona a Castellar del Vallès on es va poder detenir l'altre responsable del grup i on els agents van localitzar el gos que acompanyava sempre al grup.

Els dos membres principals del grup van ingressar a presó després de declarar davant el jutge, mentre que els altres dos van quedar en llibertat amb càrrecs.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraPolicial
Anar al contingut