Andratx / Mallorca

Detingut l'alcalde d'Andratx acusat de prevaricació, blanqueig de diners i actuacions contra l'ordenació del territori

La Guàrdia Civil ha detingut l'alcalde d'Andratx, a Mallorca, acusat dels delictes de prevaricació, blanqueig de diners, actuacions contra l'ordenació del territori i per haver comès suposadament actes prohibits a càrrecs públics. En el marc de l'operació, també han detingut el director general d'Ordenació del Territori del Govern Balear, Jaume Massot, i un funcionari de l'Ajuntament mallorquí, a més de tres persones més, vinculades a Hidalgo. Un cop s'ha conegut la notícia Jaume Massot ha estat destituït pel president balear, Jaume Matas.

Actualitzat

En el marc de l'operació que instrueix la titular del jutjat número 12 de Palma, els agents de l'institut armat han escorcollat les dependències de l'ajuntament d'Andratx per ordre del fiscal anticorrupció, Joan Carrau. Durant l'operació, els agents han detingut l'alcalde, Eugenio Hidalgo, acusat dels delictes de prevaricació, blanqueig de diners, actuacions contra l'ordenació del territori i per haver comès suposadament actes prohibits a càrrecs públics.  A més, s'ha procedit a l'escorcoll dels domicilis i propietats de cinc dels imputats pels delictes de corrupció urbanística a Andratx. També han escorcollat l'ajuntament en presència de l'alcalde. De moment, ha transcendit que la Guàrdia Civil s'ha endut diverses caixes de cartró, maletes de metall i nombrosos quadres i llenços, que segons les fonts són propietat d'Hidalgo. Posteriorment Hidalgo ha estat traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil a Palma, on li estan prenent declaració a l'espera que passi a disposició judicial.

Eugenio Hidalgo ja té diferents causes judicials obertes i havia de comparèixer aquest dimarts davant d'un jutge de Palma que l'investiga per suposades irregularitats en la construcció d'un aparcament a la urbanització de Sant Telm, a Andratx.

A banda d'Hidalgo, en la mateixa operació, que continua oberta, també han estat detinguts el director general d'Ordenació del Territori del Govern Balear, Jaume Massot, i un funcionari de l'Ajuntament mallorquí, a banda de tres persones més vinculades amb Eugenio Hidalgo.

Dimissió immediata

D'altra banda, el president del Govern Balear, Jaume Matas, ha confirmat la dimissió immediata de l'alcalde d'Andratx i la seva renúncia com a militant del PP. Matas ha expressat el seu "respecte absolut" per les actuacions policials i judicials, però també per la suposada innocència d'Hidalgo i de la resta de presumptes implicats.

Matas ha anunciat també la destitució del director general d'Ordenació del Territori del Govern Balear, Jaume Massot, però ha destacat que la seva implicació està relacionada amb la seva actuació com a funcionari de l'Ajuntament i no amb el seu càrrec a l'executiu.

El president del Govern Balear ha demanat disculpes a tota la societat balear, i especialment als veïns d'Andratx, per aquests "tristos" esdeveniments. "Assumeixo la meva quota de responsabilitat com a president del PP i de l'executiu", ha dit.

Segons ha recordat Matas, Hidalgo és militant popular des de fa aproximadament un any i ha compartit govern durant l'actual legislatura amb els grups municipals del PSOE i d'Unió Mallorquina. Matas ha adquirit un "compromís personal" amb els ciutadans d'Andratx per salvaguardar el nom de la localitat i el seu propi. "La política no és això. Els polítics tenim la responsabilitat que no passin aquestes coses. Tots hem de fer un esforç per transmetre que hi ha esperança, que això passarà i que recuperarem les coses que s'hagin pogut fer malament", ha afegit.

Matas també ha anunciat que l'alcalde accidental Jaime Porcel ha assumit el control de l'Ajuntament.

Res a veure amb Marbella

El president del Govern Balear també ha volgut descartar cap paral·lelisme d'aquestes detencions amb la trama urbanística destapada a l'Ajuntament de Marbella i ha assenyalat que el que menys els preocupa és el possible cost electoral d'aquests fets al PP. "Són casos completament diferents", ha dit.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut