Detingut el subdelegat del govern espanyol a Valencià per cobrar comissions
Rafael Rubio en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Detingut el subdelegat del govern espanyol a València per cobrar comissions

Una desena de persones més han estat detingudes pel cas Assut, una trama de cobraments a canvi d'adjudicacions públiques a l'Ajuntament

Actualitzat

La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, UCO, ha detingut aquest dijous al matí el subdelegat del govern espanyol a València, Rafael Rubio, i una desena de persones més dins el cas conegut com Assut, una trama de cobraments de comissions a canvi d'adjudicacions públiques.

La delegada del govern espanyol al País Valencià, Gloria Calero, ha cessat immediatament Rubio com a subdelegat del govern espanyol arran de la detenció. 

El PSOE ha obert un expedient disciplinari i l'ha suspès de militància. Rubio, que havia estat regidor de l'Ajuntament de València del 1996 al 2011, i diputat provincial del 2007 al 2011, ara era membre del comitè nacional del Partit Socialista del País Valencià.

 

El portal del domicili de Rafael Rubio, on ha estat detingut (EFE/Biel Aliño)

 

Rafael Rubio ha estat detingut aquest matí al seu domicili acusat de cobrar comissions a canvi d'adjudicacions públiques. L'UCO també hauria detingut Alfonso Grau, que va ser mà dreta de l'exalcaldessa de València Rita Barberá, morta el novembre del 2016, la filla de Grau, un empresari i deu persones més. 

 

Detingut el subdelegat del govern espanyol a Valencià per cobrar comissions
Alfonso Grau i Rafael Rubio, detingut en el marc del cas Assut (EFE/Gustavo Grillo-Manuel Bruque)

S'estan fent escorcolls en els domicilis dels detinguts, entre els quals hi podria haver empresaris de la construcció implicats anteriorment en altres casos de corrupció pels quals ja haurien estat condemnats. No es descarten més detencions durant l'operació.   
 

Cas Assut

El cas Assut l'investiga el jutjat número 13 de València pel presumpte cobrament de comissions amb factures suposadament fictícies que haurien fet diverses empreses adjudicatàries d'obra pública de l'Ajuntament de València durant el govern de Rita Barberá, entre d'altres, el bufet del seu cunyat, l'advocat José María Corbín.

 

L'UCO atribueix a Corbín, que va ser detingut el 2019, el paper de mediador i comissionista, i també estan investigades la seva dona i germana de l'exalcaldessa, Asunción Barberá, i les seves tres filles.

La causa, que va arrencar fa més de tres anys, està oberta per delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i tràfic d'influències. El cas està obert i manté el sumari secret.

 

Connexió entre Rubio i el cas Imelsa

Com a advocat, Corbín ha defensat l'exsecretària del Grup Popular de l'Ajuntament de València, Mari Carmen García-Fuster, processada en la investigació del cas Imelsa sobre blanqueig de capital i delicte electoral.

Aquest causa judicial esquitxa Rafael Rubio per la seva suposada participació en la contractació irregular de personal, els coneguts com a "treballadors zombis", un processament contra el qual havia presentat recurs.

 

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPaís Valencià
Anar al contingut