Nova York

Detingut el director de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, acusat d'un delicte d'agressió sexual

La policia de Nova York ha detingut el director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn. L'acusen d'una presumpta agressió sexual i intent de violació. Strauss-Kahn ha estat arrestat a l'aeroport JFK de Nova York, just abans d'enlairar-se en un vol amb destinació a París. De fet, l'han fet baixar de l'avió que l'havia de portar a la capital francesa i l'han traslladat al departament de policia. L'agressió hauria passat a l'hotel on Strauss-Kahn estava allotjat. Una de les dones encarregades de la neteja, de 32 anys, l'hauria denunciat.

Actualitzat
La fiscalia de Nova York inculpa el director de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, per assetjament sexual, intent de violació i privació il·legítima de llibertat després de la denúncia d'una treballadora d'un hotel de la ciutat nord-americana.

Strauss-Kahn ha estat detingut quan pujava a un avió en direcció a París. La torre de control ha retingut l'aparell a la pista i la policia ha fet baixar el president de l'FMI per arrestar-lo.

L'agressió hauria passat a l'hotel on Strauss-Kahn estava allotjat. Una de les dones encarregades de la neteja, de 32 anys, hauria entrat a l'habitació, moment en què el màxim dirigent de l'FMI hauria sortit despullat de la dutxa. La dona l'acusa d'haver-la agafat pel braç i d'haver-la empès amb violència sobre el llit per obligar-la a practicar sexe oral. La dona, però, n'hauria pogut fugir corrents.

Strauss-Kahn ha de comparèixer davant del jutge que porta el cas. El seu advocat, Benjamin Brafman, ha explicat que el director de l'FMI es declararà "no culpable" de tots els càrrecs.

No és la primera vegada que Dominique Strauss-Kahn, de 62 anys, es veu involucrat en escàndols sexuals. El 2008 es va saber que havia mantingut relacions amb una treballadora de l'FMI. En aquella ocasió, Strauss-Kahn, que està casat, ho va considerar un "error", però la seva amant va perdre el lloc de treball.

Visionari de la crisi

La seva trajectòria al capdavant de l'FMI ha convertit Strauss-Kahn en un dels homes més poderosos i influents del món. Dos actius que ell volia aprofitar per rellançar la seva carrera política a França i guanyar una cursa que sempre se li ha resistit, la de l'Elisi.

Un desengany polític a França l'any 2006 va catapultar curiosament Dominique Strauss-Kahn a la presidència de l'FMI. Ell volia ser candidat socialista a la presidència francesa, però Segolène Royal li va prendre el lloc. Strauss-Kahn ja havia estat ministre d'Economia en temps de Lionel Jospen i s'havia forjat una gran agenda de contactes internacionals. Això i el suport de Sarkozy, el van situar al capdamunt de l'FMI. Hi va entrar el 2007, en el pitjor moment. Al cap de pocs mesos esclatava la pitjor crisi econòmica al món des de la Segona Guerra Mundial.

Economista brillant, poliglot i molt pedagògic, Strauss-Kahn va ser el primer que va predir que els líders mundials haurien de treure milions de les arques públiques per combatre la crisi. Des de l'FMI va aplicar la política d'exigir plans d'austeritat molt estrictes a canvi dels crèdits per rescatar les economies enfonsades. Aquesta petita revolució en les polítiques de la institució li va fer guanyar enemics a dins i a fora.

Un tren de vida polèmic

Però la figura de Strauss-Kahn també té un vessant frívol i mediàtic que ell no ha fet gran cosa per ocultar. Casat per tercer cop amb Anne Sinclair, una periodista de renom a França, la seva reputació de faldiller li va jugar una mala passada el 2008. Un afer sentimental amb una subordinada seva a l'FMI va fer trontollar la seva carrera a dins de la institució. El van forçar a dimitir perquè hi havia sospites d'abús de poder, però en va ser exonerat. La seva dona el va perdonar públicament, l'FMI el va readmetre i el cas no li va passar factura en els sondejos de popularitat a França.

El gust pel luxe en temps de crisi del matrimoni Strauss-Kahn neguiteja els seus correligionaris socialistes. Un exemple: l'hotel de Nova York que pot acabar enfonsant la seva carrera costa 3.000 dòlars la nit.

Fins ara, Strauss-Kahn estava més ben situat que mai per arrabassar la presidència de França a Sarkozy.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut