Un agent de la Policia Nacional a la ciutat de València (Europa Press)
El detingut ha ingressat a presó provisional aquest divendres

Detingut a Mataró un jihadista retornat de combatre a Síria

És la primera vegada que detenen un dels anomenats "combatents terroristes estrangers" amb vinculacions amb Espanya

La Policia Nacional ha detingut a Mataró un presumpte jihadista retornat de Síria després d'entrar a Europa de manera clandestina.

L'arrestat, que feia pocs dies que es trobava a Catalunya, ha ingressat a presó provisional. En la mateixa operació policial també s'ha detingut un altre combatent a Àustria, a través d'una ordre de detenció europea de l'Audiència Nacional.

Segons les fonts policials, és la primera vegada que detenen dos dels anomenats "combatents terroristes estrangers" amb vinculacions amb Espanya.


La investigació va començar a principis d'any quan la Comissaria General d'Informació va detectar dos combatents, vinculats a Espanya i de nacionalitat marroquina, que planejaven entrar a Europa.

Un dels detinguts havia residit a Espanya abans de viatjar el 2014 a Síria, mentre que l'altre va sortir des del Marroc.

Un cop a Síria, els investigats van afiliar-se a grups pròxims a Al-Qaeda i van ser entrenats militarment. Després del retrocés dels grups jihadistes a l'est de Síria, tots dos van desplaçar-se a Turquia per entrar clandestinament a Europa.

Els dos investigats van aconseguir entrar a Europa fa dos mesos utilitzant la denominada ruta dels Balcans, que els va fer recórrer Turquia, Bulgària, Sèrbia, Hongria i Àustria. En aquest darrer país, un dels jihadistes va ser arrestat.

El segon va continuar el recorregut fins a arribar al domicili d'uns familiars a Mataró. Allà ha estat detingut per agents de la brigada antiterrorista i, després de posar-se a disposició judicial aquest divendres, ha ingressat a un centre penitenciari.

ARXIVAT A:
Jihadisme
Anar al contingut