Detingut a França l'històric dirigent d'ETA Josu Ternera
Josu Ternera, encaputxat, quan l'escortaven al palau de justícia de Bonneville el 16 de maig (Reuters)

Detingut a França l'històric dirigent d'ETA Josu Ternera

L'excap polític d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, estava fugit de la justícia des del 2002

RedaccióActualitzat

L'excap polític d'ETA José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, ha estat detingut aquest dijous al Sallanches, als Alps francesos, a prop de Chamonix, en una operació conjunta de les forces de seguretat de França i la Guàrdia Civil espanyola.

La detenció s'ha fet a l'aparcament de l'hospital de Sallanches, on Urrutikoetxea rep tractament mèdic regularment.

L'exdirigent etarra, de 69 anys, està fugit de la justícia des del 2002, després que la justícia l'acusés d'ordenar l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa, en què van morir 11 persones, entre les quals 5 nenes i un menor de 17 anys.

A França està pendent de complir 8 de presó després d'un judici celebrat sense la seva presència, 

Per aquest motiu, ara pot acceptar aquesta condemna o bé demanar que es repeteixi el judici.

Té 10 dies per fer-ho com ha explicat el fiscal de Bonneville Patrice Guigon, que també ha informat que Ternera "té problemes de salut, cosa que vol dir que rep un tractament mèdic. Ho tenim en consideració, però, ara per ara, no són incompatibles amb el seu empresonament."

 

Centre hospitalari de Sallanches-Chamonix on s'ha fet un reconeixement a "Josu Ternera" (Reuters)

 

Segons fonts de la gendarmeria, després de la seva detenció, Urrutikoetxea ha estat examinat per un metge.

Més tard, ha estat traslladat a Bonneville, a trenta quilòmetres de Sallanches, on ha comparegut davant del jutge, i ha quedat ingressat a la presó. Des d'aquí serà traslladat a París.


Pendent de ser jutjat a Espanya

Des d'Espanya, on té quatres causes pendents, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ja ha anunciat que té intenció de demanar el seu lliurament a la justícia espanyola.

Es dona la circumstància que Ternera no ha estat mai jutjat a Espanya, on sí que ha passat gairebé quatre anys de presó preventiva entre el 1996 i el 2000. 

 

José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, en una imatge històrica (Reuters)

 

Encara se l'ha de jutjar, per tant, per l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa, que suposadament hauria ordenat, per l'assassinat de Luis María Hergueta, directiu de Michelin, el 1980, pel finançament d'ETA a través de les anomenades herriko tabernes i per crims de lesa humanitat.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, en declaracions fetes al Congrés dels Diputats, ha agraït la tasca de la Guàrdia Civil i ha apuntat la possibilitat que sigui traslladat a Espanya per jutjar-lo malgrat que té una condemna pendent a França.

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, aquest dijous en el Congrés dels Diputats (EFE)

 

Grande Marlaska també s'ha referit a l'estat de salut de Ternera. Ha demanat prudència però ha afegit que"podem inferir que la seva salut és raonable".


Sánchez celebra la detenció

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat en a Twitter l'èxit de l'operació policial francho-espanyola que ha permès detenir Urrutikoetxea.

 

 

Retrets de Casado i Rivera a Eguiguren

El presidents del PP, Pablo Casado, i Ciutadans, Albert Rivera, també han felicitat les forces de seguretat.

Casado, a més, ha lloat la cooperació internacional en matèria antiterrorista i ha defensat que Ternera podrà ser condemnat a més anys de presó gràcies als canvis legislatius introduïts pel PP:

"Gràcies a la nova legislació del Partit Popular, Josu Ternera s'haurà d'enfrontar primer al compliment íntegre de les penes i a l'ampliació a 40 anys per delictes terroriste, però també, encara que està recorreguda per l'esquerra constitucional, a l'aplicació de la presó permanent revisable. Espero que tingui càstic penal que mereixen els seus crims i, sobretot, el rebuig social i mediàtic."

 

El president del PP, Pablo Casado, aquest dijous en un acte electoral a Santander (EFE)


Casado, d'altra banda, ha retret a Jesús Eguiguren, expresident dels socialistes bascos, que hagi dit que Ternera és el que s'anomena un "heroi de la retirada". I ha afegit que espera que el PSOE li faci "demanar perdó" per aquestes declaracions.

Eguiguren ha volgut destacar que Urrutikoexetxea "va impulsar des de dins" la fi de la violència. És en aquest sentit que ha fet la següent reflexió:

"A part de la policia, el diàleg, etcètera, perquè una organització terrorista acabi, ha de sorgir també algú des de dins que impulsi aquest abandament de la lluita armada. Si hi va haver algun heroi de la retirada, en el cas d'ETA, va ser Josu Ternera."

 

Albert Rivera, president de Ciutadans, diumenge en un acte electoral a Chamberí (EFE)


Aquestes paraules de l'expresident del PSE-EE també han estat molt criticades pel president de Ciutadans, Albert Rivera que, tanmateix, en un missatge a Twitter ha canviat l'expressió "heroi de la retirada" per "heroi de la democràcia":

"No, senyor Eguiguren: herois de la democràcia són les víctimes del terrorisme. Els que les van assassinar i torturar, com Josu Ternera, són criminals que han de pagar per això davant de la justícia. Quina vergonya i quina humiliació a les víctimes, aquestes paraules."


Otegi: "El PSOE mai decep"

L'actual coordinador general d'EH Bildu i antic company de Ternera Euskal Herritarrok, Arnaldo Otegi, ha situat la detenció de Josu Ternera en el "context electoral" actuat i ha dit que és "la carta de presentació" del PSOE, "que mai decep".

 

Arnalo Otegi, coordinador general d'EH Bildu, en un acte electoral a Agurain (EFE)

 

Otegi ha assegurat, a més, que "la pau té enemics molt poderosos, hi ha gent que té interès que la pau no es consolidi."


Urkullu: "Hi ha atemptats pendents de ser aclarits"

Encara des del País Basc, el lehendakari Íñigo Urkullu ha recordat que hi crims -"no només d'ETA"- pendent de ser resolts:

"La història no va acabar fa un any amb la dissolució d'ETA: hi ha atemptats pendents de ser aclarits, no només d'ETA."

"Hi ha atemptats que ha patit la societat basca que estan pendents de ser aclarits i, en aquest sentit, també animo a fer passes perquè tot allò que està pendent de ser aclarit, comès per ETA o per altres organitzacions terroristes o bandes criminals, pugui ser aclarit."

 

El lehendakari Íñigo Urkullu, aquest dimecres, en un acte de la patronal Cebek a Bilbao (EFE)

 

El lehendakari també ha volgut remarcar que "notícies com aquesta ens segueixen recordant el passat recent que hem patit" i ha defensat que, "afortunadament, la societat basca s'orienta avui cap al futur", amb la mirada posada en  "una convivència basada en una memòria crítica amb el passat i un present compromès amb el respecte als drets humans i el pluralisme."


Un dels etarres més buscats

Josu Ternera figurava en el llistat dels etarres més buscats, juntament amb Iñaki de Juana Chaos, integrant del comando Madrid.

Ha estat militant a ETA durant més de 50 anys i hi ha tingut càrrecs de gran importància, com ara responsable polític i militar. També havia format part del comitè negociador amb el govern espanyol. És un dels darrers líders d'ETA en cerca i captura.

Hi havia una ordre de detenció dictada per la Interpol. Segons el Ministeri de l'Interior, la detenció d'Urrutikoetxea representa la "mostra del compromís en la lluita contra el terrorisme i en la compensació de les víctimes".

 

Josu Ternera quan era diputat d'EH al Parlament basc (EFE)

 

Fa justament un any, José Antonio Urrutikoetxea va llegir el comunicat d'ETA en què demanava que els independentistes bascos continuessin la lluita per una Euskal Herria "reunificada i independent".

Va ser a partir d'aquella lectura que el Ministeri de l'Interior va intensificar-ne la cerca.


Operació "Infància robada"

La captura d'aquest dijous s'ha produït dins l'operació "Infància Robada", el nom de la qual fa referència a l'atemptat amb bomba contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa en què van ser assassinades 11 persones, inclosos 6 nens. 

La darrera vegada que se l'havia vist en públic va ser el 2002, quan va participar, amb Arnaldo Otegi, en una reunió amb periodistes de l'Associació de corresponsals acreditats a la seu de les Nacions Unides a Suïssa.

Ternera va fugir d'Espanya i va recuperar la seva vida en la clandestinitat quan se li va voler prendre declaració per ordenar l'atemptat de la caserna de Saragossa.

Amb tot, se sap que el 2006 va participar en les converses amb representants del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

ARXIVAT A:
TerrorismeFrançaETA
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut