Phnom Penh

Detingut a Cambodja el "germà número 2" del règim dels khmers rojos

La policia de Cambodja ha arrestat Nuon Chea, de 82 anys, considerat un dels principals líders i el "germà número 2" del règim dels khmers rojos. És un dels ideòlegs del moviment maoista i està implicat en el genocidi que va tenir lloc a Cambodja entre el 1975 i el 1979, en el qual van perdre la vida 1,7 milions de persones. Nuon Chea ha estat arrestat i podria ser el cap khmer de més rang a respondre davant d'un tribunal. L'altre líder històric dels khmers rojos, Pol Pot, va morir l'any 1998.

Actualitzat

El "germà número 2" del règim dels khmers rojos de Cambodja l'han detingut formalment per ordre del tribunal internacional conjunt format pel govern de Cambodja i per les Nacions Unides. Està acusat de ser el comandant supervivent dels anomenats "camps de la mort", on durant la dècada dels setanta es calcula que van morir 1,7 milions de persones. Aquest tribunal mixt jutja les atrocitats comeses del 1975 al 1979, durant la revolució comunista anomenada "any zero", que volia transformar Cambodja, un estat del sud-est asiàtic selvàtic, en un estat agrari amb la supressió de les ciutats i l'assassinat de qualsevol persona considerada intel·lectual.

El règim va caure el 1979, després que el Vietnam, el país veí, l'envaís. Tot i que el món va conèixer les seves atrocitats, els khmers rojos van rebre el suport dels Estats Units i d'altres nacions de l'Àsia per la seva oposició al Vietnam, enemic dels nord-americans.

El líder del règim i el "germà número 1", Pol Pot, va morir el 1998 sense passar comptes amb la justícia. L'any passat també va morir a la presó l'últim cap militar de l'organització, Ta Mok, anomenat el "Carnisser".

Amb tot, el juliol passat el tribunal va acusar de crims contra la humanitat Kang Kek Ieu, més conegut com "l'holandès", per ser el cap d'una presó de la capital on milers de persones van morir. Ara, Nuon Chea podria ser el cap khmer de més rang a respondre davant del tribunal internacional.

Anar al contingut