Detingudes 20 persones per emmagatzemar de forma incorrecta residus sanitaris de Covid

Es calcula que l'empresa, que operava a Catalunya, el País Valencià, Madrid i Portugal, hauria guanyat prop d'un milió d'euros estalviant costos de seguretat en la gestió dels residus

Agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil ha detingut 20 persones per la gestió irregular de residus biosanitaris de Covid-19. L'objectiu de la investigació era una empresa especialitzada en la gestió de residus generats en hospitals i centres sanitaris i contaminats amb el coronavirus.

La companyia, que operava a Espanya i Portugal amb seus a Catalunya, el País Valencià i Madrid, hauria guanyat prop d'un milió d'euros estalviant costos en envasos, manipulació i equips de protecció per als seus empleats.

Les tasques de vigilància del Seprona van revelar que els residus infecciosos eren emmagatzemats al carrer i en caixes de cartró normals, sense els envasos adequats per aïllar els residus biosanitaris. En paral·lel, la majoria dels operaris només disposaven de guants com a equips de protecció individual.

A més, posaven en risc els treballadors de les empreses de transport subcontractades per trasportar els residus. Molts d'aquests conductors no comptaven ni amb la qualificació ni coneixien els protocols d'actuació davant residus de la Covid-19.

 


La companyia va augmentar durant la pandèmia el volum i tipus de residus que gestionava: va augmentar la gestió de residus en tres tones en només uns mesos, sense tenir-ne la capacitat. 

L'estalvi en envasos provocava que gran part d'aquests, que contenien substàncies líquides, es deterioressin i el contingut de les bosses acabés dispersat per la via pública. També es feien servir caixes de cartró com a envàs per guardar-hi les bosses infeccioses, saltant-se totes les mínimes mesures de seguretat marcades per la legislació vigent.

 

A banda, els investigats feien servir naus no autoritzades per a l'emmagatzemament clandestí d'aquests residus. En paral·lel, diverses empreses de transports han estat també investigades per moure residus biosanitaris de Covid-19 sense el protocols ni les mesures de seguretat mínimes.

L'operació de la Guàrdia Civil, batejada amb el nom de Ribio, s'ha centrat a les seus de Catalunya, el País Valencià, les illes Balears i Madrid d'aquesta empresa, que pertany a un hòlding internacional americà amb seu europea a Londres.

Els detinguts s'enfronten a penes de presó que poden anar dels 2 a 5 anys i multes de 8 a 24 mesos i inhabilitació especial per a la seva professió de fins a tres anys.

 
ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut